Olimpism / Boneta olimpică! Mascota JO Paris 2024 este un ideal, LIBERTATEA

110

Articole de la același autor

Mascotele pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice din 2024 au fost lansate, luni, 14 noiembrie, la Paris.

Pentru prima dată în istoria olimpică, mascota nu este un animal! Ele au la bază ideea de libertate și au luat forma bonetelor frigiene, articolele de îmbrăcăminte care au simbolizat libertatea pentru francezi de secole, informează Comitetul Olimpic şi Sportiv Român.

Boneta frigiană de culoare roșie și cu vârful îndoit înainte a fost adoptată și de revoluționarii francezi, cei care au făcut Revoluția franceză din 1789, ca simbol al luptei pentru libertate. Aceasta s-a răspândit ulterior peste tot acolo unde au ajuns armatele Franței. În prezent, Marianne purtând boneta frigiană a devenit un simbol al Republicii Franceze.

Bonetele JO Paris 2024 au fost redate ca niște figuri drăguțe, asemănătoare ștrumfilor, calculate pentru a capta imaginația tinerilor adepți.

Julie Matikhine, director de brand la Paris 2024, a dezvăluit că cel mai important atribut al mascotei a fost „semnificația”.

Menționând că mascotele Jocurilor anterioare au fost de obicei animale reprezentative pentru țara gazdă sau simboluri comandate, special create de designeri de top, Matikhine a declarat: „Paris 2024 a decis să nu facă asta. Nu suntem absolut într-o abordare de a simboliza printr-un animal sau de a găsi celebrul designer care ar putea avea o idee în locul nostru. Deloc. Ceea ce am căutat este sensul. Semnificația este pe primul loc de fiecare dată când Paris 2024 proiectează sau creează ceva. Acest lucru este extrem de important pentru noi, pentru că am vrut să avem o mascota cu ceva de spus. La un moment dat, chiar ne-am gândit că poate era mai bine să nu avem nicio mascotă decât să avem o mascota fără scop sau sens precis. Ne întrebam - ce ar putea fi o mascotă care ar putea întruchipa, într-adevăr, spiritul francez? Răspunsul corect ar fi nu un animal, ci un ideal.

Francezii au vrut ca mascota Paris 2024 să aibă dreptul de a avea o viziune și de a o împărtăși lumii. Mascotele Paris 2024, Bonetele Frigiene, sunt un simbol, pentru că sportul poate schimba totul. Francezii vorbesc despre o nouă revoluție cu oamenii din Franța, de revoluția prin sport”. 




Boneta frigiană, uneori cunoscută sub numele de „Boneta Libertății”, este o piesă moale, conică, cu vârful îndoit, care își trage numele de la unul dintre regatele antichității clasice în care a fost purtată pentru prima dată - Frigia, pe teritoriul Turciei de azi. Forma aceasta a devenit populară în Roma antică, fiind purtată de sclavii emancipați și asociată cu zeița romană Libertas. Mai târziu a apărut în Stema anumitor republici sau a instituțiilor statului republican în locul în care altfel ar fi fost folosită o coroană și astfel a ajuns să fie identificat ca un simbol al guvernului republican.

În Franța, o șapcă frigiană este purtată de Marianne, personificând conceptul de libertate, în pictura lui Eugene Delacroix - Liberty Leading the People - care sărbătorește Revoluția Franceză din 1830.

Acum, boneta este prezentă în toate instituțiile din Franța, în școli și primării. Este mai mult decât simbolul libertății, este și simbolul Republicii, al modului de a trăi împreună în Franța. Este ceva ce este predat copiilor în școli, li se spune semnificația și povestea din spate despre valorile libertății, egalității și fraternității.

Boneta olimpică este ceva mai mică, iar boneta paralimpică este puțin mai înaltă și are o proteză pe piciorul drept. Cele două împărtășesc un motto olimpic - „Singuri mergem mai repede, dar împreună mergem mai departe”.

Foto: Facebook / Comitetul Olimpic şi Sportiv Român 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7074 secunde