Fostul arbitru de box Suat Ibraim vorbește despre variantele sportivilor:

"Ori cluburi de noapte, ori performanță!"

906

Articole de la același autor

Nu trece săptămână în care să nu avem parte de un scandal cu sportivi în rol de protagoniști. Fostul arbitru de box Suat Ibraim vorbește despre acest fenomen, pune punctul pe i și prezintă cele două variante pe care le au la dispoziție sportivii: cluburile de noapte sau performanța.

Un dialog cu fostul arbitru de box constănțean Suat Ibraim este întotdeauna mai mult decât interesant. Omul care a împărțit dreptatea în ring nu poate fi indiferent la ceea ce se întâmplă în ziua de azi, nu musai în săli și pe stadioane, ci, mai ales, în preajma acestora.
"Priveam, zilele trecute, pe un post TV cu acoperire națională, o dezbatere pe teme sportive, în care se spunea că boxul este o disciplină periculoasă, iar loviturile primite în timpul meciurilor ar putea afecta creierul pugiliștilor, în asemenea manieră încât aceștia să ia decizii cutremurătoare. Exemple erau date Alexandru Gavril, campionul care și-a ucis cu bestialitate fetița, și irlandezul Darren Sutherland, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Beijing, găsit spânzurat în locuința sa din Londra. Nu este de vină sportul că unul a comis o crimă odioasă, iar celălalt a decis să-și pună capăt zilelor. Cred că, mai degrabă, aceste fapte și multe altele, despre care citim în ziare, au alte cauze. Când un sportiv duce o viață dezordonată, când cade în patima alcoolului, a fumatului, a drogului, când își pierde nopțile - și totodată echilibrul - în cluburi, se ajunge în asemenea situații. Creierii nu erau răvășiți de pumni, ci de alte boli", este de părere Suat Ibraim.
Fostul arbitru nu consideră că boxul este un sport periculos. Din contră, îl recomandă tinerilor, pe care îi sfătuiește să se țină de treabă.
"Îmi amintesc de un top al celor mai periculoase sporturi, realizat de specialiști, în urmă cu două decenii. Ei bine, în acel clasament, boxul era abia pe locul 18, fiind întrecut de fotbal, baschet, ciclism, gimnastică, scrimă și chiar volei. Câte accidentări - unele dintre ele groaznice - se petrec pe terenul de fotbal și câte în ringul de box? Câte lovituri ating bărbia și câte se opresc în umăr sau în blocajul mănușilor? Am arbitrat meciuri în care, timp de o repriză, nu s-a punctat deloc! Și atunci, de ce ar trebui să fugă tinerii de box?", afirmă interlocutorul nostru.

Stop violenței pe stadioane!
Suat Ibraim spune că, prin orice mijloace, trebuie stopate actele de violență care se petrec pe stadioane - în teren și în tribune.
"S-a mărit numărul sportivilor care mor pe teren: Vrăbioru, Hâldan, Neamțu sau Iatan sunt ultimele exemple. Suporterii se încaieră la fiecare meci și, până la crimă, a mai rămas un singur pas. Conducătorii sportului româ-nesc trebuie să ia măsuri de urgență, să nu mai tolereze absolut deloc asemenea fapte. Îi invit pe români să vină la stadion sau la sală, să vadă o gală de box și să își încurajeze favoriții la modul civilizat", este mesajul lui Ibraim.

Tot respectul pentru maratoniști
Discuția purtată cu Suat Ibraim s-a încheiat abia după ce fostul "cavaler al ringului" și-a declarat admirația totală față de campionii de cursă lungă ai atletismului: mara-toniștii.
"Mă impresionează până la lacrimi transmisiunile de maraton. Personal, pe toți îi consider campioni, nu doar pe cel care trece primul linia de sosire. Să alergi peste 42 de kilometri presupune un efort extraordinar, o pregătire fără reproș, o muncă titanică. Este o luptă internă inimaginabilă, să găsești resurse fizice și psihice pentru a încheia cursa. Simplul fapt că ai ajuns la finiș este o victorie. Apoi, mulți se prăbușesc instantaneu, leșinați, epuizați de efort. Câteva zile mai târziu, trebuie să o ia de la capăt. Tot respectul pentru acești sportivi", a concluzionat Suat Ibraim.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 15 August 2009
Stire din Sport : "Andrade va lovi doar umbra mea"
Pagina a fost generata in 0.286 secunde