Preşedintele Federaţiei Române de Oină, constănţeanul Nicolae Dobre:

"Sportul nostru naţional poate constitui o nouă punte de legătură între popoare"

527

Articole de la același autor

Preşedintele Federaţiei Române de Oină, constănţeanul Nicolae Dobre, este de părere că sportul nostru naţional poate constitui o nouă punte de legătură între popoare, iar când acestea sunt şi vecine, lucrurile intră chiar mai rapid pe făgaş. Un bun exemplu este cel al Ucrainei, prima ţară în care regulamentul jocului de oină a fost tradus şi va fi introdus în programa de facultate.

Războiul, tragic în toate formele sale, provoacă întotdeauna suferinţă, care cu greu poate fi exprimată în cuvinte. Totuşi, viaţa merge înainte, iar sportul aduce un strop de alinare.

Federaţia Română de Oină a primit o solicitare oficială din partea Institutului de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii Naţionale din Luhansk (Ucraina), reprezentată de directorul Oleksandr Dubovoy, pentru introducerea sportului nostru naţional, de anul viitor, în cadrul programului acestei universităţi. Cum s-a ajuns aici?

„Refugiat, din cauza războiului, la Constanţa, la mii de kilometri depărtare de casă, profesorul Volodymyr Serdechnyi, un pasionat al sportului în general şi al oinei în mod special, şi-a dedicat timpul şederii în România pentru realizarea, în limba ucraineană, a materialelor necesare învăţării acestui sport.

Astfel, profesorul a pus pe hârtie, în limba ucraineană, frumuseţea unui sport 100% românesc, ale cărui origini sunt cu sute de ani în urmă, primul Campionat Naţional fiind organizat în anul 1899, la Bucureşti. În aceste lucrări, autorul - cu un efort deosebit, deoarece a avut la dispoziţie cărţi în limba română - a reuşit să redea foarte exact regulile de joc, precum şi metodele şi mijloacele de antrenament. El a pus în valoare complexitatea, dinamismul şi spectaculozitatea acestui sport care, cu siguranţă, îi va cuceri pe copiii ucraineni”, au transmis reprezentanţii Federaţiei Române de Oină.

Revenit în ţara natală, profesorul Serdechnyi a redactat, în limba ucraineană, două documente extrem de importante pentru practicarea oinei, acestea fiind înregistrate deja în ţara vecină: regulamentul jocului de oină şi metodica jocului în 11 jucători. În plus, el a realizat şi „Metodica jocului în 6 jucători”, lucrare ce va fi tipărită în scurt timp.

„Nu vorbim de simple traduceri, ci de lucrări complexe, în care a intervenit şi a pus informaţiile necesare pentru o mai bună înţelegere a acestui sport. Traducerea lucrărilor a fost corectată de Irina Liuba Horvat, căreia îi mulţumim şi pe această cale.

Îi mulţumim mult şi lui Volodymyr Serdechnyi, pentru efortul deosebit făcut pentru realizarea acestor materiale ale jocului de oină, precum şi reprezentanților universităţii din Luhansk, care au manifestat disponibilitate pentru predarea oinei la nivelul acesteia”, a transmis preşedintele Federaţiei Române de Oină, constănţeanul Nicolae Dobre.

În prima fază, valorificarea acestor lucrări se va face în cadrul Institutului de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii Naţionale din Luhansk.

Foto: Facebook / Federaţia Română de Oină / Nicolae Dobre

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5377 secunde