Ce se întâmplă în creierul nostru când jucăm Candy Crush

274
Ce se întâmplă în creierul nostru când jucăm Candy Crush - candycrush-1396453227.jpg

Articole recomandate

Candy Crush este jucat zilnic de peste 93 de milioane de oameni, care plătesc aproximativ 800.000 de dolari ca să cumpere vieți virtuale pentru a ajunge la un alt nivel. Anul trecut, compania care a lansat jocul, King Digital Entertainment, a declarat un venit net de 538 de milioane de dolari. Mulți jucători recunosc că această aplicație, care este gratuită, provoacă dependență și le este foarte greu să renunțe la joc. Acum, cercetătorii au aflat de ce se întâmplă asta.


În primul rând, jocul este foarte simplu, fiind accesibil chiar și preșcolarilor: trebuie doar să potriviți trei bomboane de aceeași culoare.


Primele etape ale jocului sunt foarte ușor de terminat, ceea ce dă utilizatroului un sentiment de satisfacție, care produce în creier eliberarea dopaminei, un hormon asociat cu recompensele. Astfel, simțim nevoia să continuăm jocul, pentru a prelungi această plăcere.


Dacă jocul ar continua la fel de simplu, utilizatorii s-ar plictisi repede, dar el devine tot mai complicat pe parcurs. Asta este doar o provocare în plus pentru jucător, care este și mai motivat să continue. Nu va ști când va câștiga din nou, dar vrea să încerce, exact cum se întâmplă la jocurile mecanice.


Steve Sharman, psiholog la Universitatea Cambridge, spune că secretul dependenței este ca jucătorul să aibă mereu impresia că el deține controlul asupra jocului.


O altă strategie interesantă este că după cinci eșecuri consecutive, utilizatorul nu mai poate juca și este obligat să facă o pauză. Nefiind însă mulțumit de cât a jucat, el va fi dispus să platească pentru a cumpăra vieți suplimentare și va juca cu mai multă pasiune.


Este același mecanism care apare atunci când savurăm o ciocolată după ce ne-am abținut de la acest desert timp de mai multe săptămâni: vom avea impresia că este mult mai gustoasă.


Nu trebuie uitat însă un detaliu evident: Candy Crush folosește bomboane, iar acestea îi sugerează utilizatorului că jocul este foarte plăcut și relaxant.


Sursa: www.descopera.ro




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3913 secunde