Ce cred israelienii despre armistițiul cu Fâșia Gaza

de Cuget Liber Sâmbătă, 24 Noiembrie 2012 220
Israelienii au păreri împărțite față de armistițiul intrat în vigoare miercuri, care a pus capăt celor opt zile de ostilități armate cu Fâșia Gaza, potrivit unui sondaj publicat, vineri, de cotidianul "Maariv". 

La întrebarea "Israelul ar trebui să accepte un armistițiu sau să continue operațiunea militară?", 49% dintre persoanele chestionate răspund că armata ar fi trebuit să continue operațiunea "Pilon de Apărare", în timp ce 31% declară că susțin o încetare a focului, iar 20% nu au opinie pe această temă. 
"Maariv" precizează că alegătorii care simpatizează cu partide de dreapta și religioase sunt mai critici față de armistițiu, în timp ce cei care sunt apropiați opoziției de centru susțin acest acord încheiat prin intermediul Egiptului.
Guvernul de dreapta al lui Benjamin Netanyahu a amenințat în mai multe rânduri cu lansarea unei operațiuni terestre de mare anver-gură în Fâșia Gaza și a mobilizat zeci de mii de rezerviști, însă a renunțat, până la urmă, la acest proiect, care ar fi putut să provoace pierderi importante în rândul militarilor, în contextul apropierii alegerilor legislative, la 22 ianuarie.
În timpul ofensivei aeriene israeliene, lansată pe 14 noiembrie la Gaza, prin asasinarea coman-dantului aripii militare a mișcării islamiste palestiniene Hamas, Ahmad Jaabari, 163 de palestinieni au fost omorâți, iar alți 1.235 au fost răniți, potrivit unui bilanț medical provizoriu. Șase israelieni, inclusiv doi militari, au fost uciși, iar alți 240 au fost răniți în urma lansării unor proiectile palestiniene asupra sudului Israelului.
Niciodată, de la operațiunea israeliană "Plumb Topit", care a avut loc în perioada decembrie 2008 - ianuarie 2009, o confruntare cu grupări palestiniene nu s-a soldat cu atât de multe victime. Peste 1.140 de palestinieni și 13 israelieni au fost uciși în cursul acestei operațiuni.
v v v
Armistițiul încheiat între Israel și Hamas a fost respectat joi, după o săptămână de ostilități sângeroase, dar statul evreu a avertizat că va riposta la orice atac palestinian.
În Fâșia Gaza, populația a săr-bătorit "victoria", iar șeful Guvernului Hamas, Ismail Haniyeh, a îndemnat grupările armate să respecte armistițiul intrat în vigoare miercuri, la ora 19:00 GMT (21.00, ora României), după semnarea unui acord între cei doi beligeranți mediat de Egipt.
Armistițiul "poate dura nouă zile, nouă săptămâni sau mai mult, însă, dacă nu va fi respectat, știm ce avem de făcut și vom lua în considerare, în acel moment, posibilitatea reluării activităților militare, în cazul unor tiruri sau provocări", a avertizat ministrul israelian al Apărării Ehud Barak. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei