Ce vrea opoziția rusă: Putin eliberează scena! KGB afară!

de Cuget Liber Miercuri, 01 Februarie 2012 446
Opoziția rusă a cerut organizarea, la 4 februarie, a unei manifestații împotriva lui Vladimir Putin și în favoarea unor "alegeri corecte", cu o lună înaintea scrutinului prezidențial, relatează AFP, prezentând principalele teme care alimentează această mișcare de contestare.
FRAUDELE ELECTORALE
"Fraudele masive" denunțate de opoziție și numeroși observatori la alegerile legislative din 4 decembrie, câștigate de partidul premierului Vladimir Putin, au fost elementul declanșator al mișcării. Zeci de mii de persoane au cerut anularea scrutinului și organizarea unor "alegeri corecte" în cadrul manifestațiilor din 10 și 24 decembrie din Rusia.
Ulterior, personalități din mediul asociațiilor, culturii și blogosferei au creat o "Ligă a alegătorilor" pentru a controla desfășurarea alegerilor prezidențiale din 4 martie.
Mișcarea de contestare, care reunește opozanți din toate taberele, s-a transformat progresiv într-o critică generală a regimului lui Putin, marele favorit în alegerile prezidențiale după ce a deținut deja două mandate la Kremlin în perioada 2000-2008.
SISTEMUL PUTIN
"Putin eliberează scena!", "KGB afară!" au fost sloganurile scandate de manifestanți, care demonstrează exasperarea unei mari părți a populației în legătură cu sistemul înființat și condus de Putin de 12 ani: opoziția a fost eliminată, iar puterea a preluat controlul asupra principalelor publicații. Clasa de mijloc, care până acum a închis ochii la fraudele electorale și la corupție nu mai suportă aceste derive. O nouă generație, crescută într-o relativă stabilitate politică și socială, cere schimbări.
CORUPȚIA
"Rusia Unită - partidul hoților și escrocilor" a fost sloganul lansat de blogger-ul anticorupție Aleksei Navalni, care s-a impus ca unul dintre cele mai apreciate în cadrul opoziției. Corupția care devastează societatea rusă este recunoscută de autorități. Anchetele arată că rușii s-au săturat de mită, fie că este în sistemul medical (o intervenție la spital), în educație (înscriere, examene, obținerea diplomelor) sau poliție (obținerea permisului de conducere, infracțiuni, control tehnic).
ABUZURI ȘI PRIVILEGII
Accidentele rutiere frecvente, adeseori mortale, implicând oficiali sau polițiști care sfidează Codul Rutier, generează o nemulțumire în creștere în rândul populației, care le vede ca un simbol de impunitate acordată de putere unui număr mic de persoane privilegiate (numeroase înregistrări video pe acest subiect sunt postate pe Internet).
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei