Fostul preşedinte sud-coreean Lee Myung-bak, condamnat pentru corupţie, a fost amnistiat

de Mircea GHIȚĂ Marţi, 27 Decembrie 2022 344
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol l-a amnistiat marţi pe fostul preşedinte Lee Myung-bak, care era condamnat pentru fapte de corupţie în timpul mandatului şi în ultimii ani suferise de probleme de sănătate, transmit Reuters şi Yonhap.
Lee, în vârstă de 81 ani, preşedinte între 2008 şi 2013, executa din 2018 o pedeapsă de 17 ani de închisoare pentru corupţie, delapidare şi primire de mită, deşi a fost eliberat temporar de mai multe ori pentru a primi tratament medical. În iunie, procurorii i-au suspendat detenţia, la cererea sa, invocând deteriorarea stării sale de sănătate.

Lee este unul din cei patru preşedinţi sud-coreeni trimişi în închisoare. Succesoarea sa Park Geun-hye a fost condamnată în legătură cu un scandal de corupţie care i-a pus capăt mandatului în 2017. La sfârşitul lui 2021 a fost graţiată de predecesorul lui Yoon, după aproape cinci ani de detenţie. Pe lângă Lee Myung-bak, au mai fost amnistiaţi marţi o serie de politicieni marcanţi şi foste oficialităţi condamnate pentru corupţie şi alte infracţiuni comise în adminstraţiile precedente, informează Yonhap.
Fostul guvernator al provinciei Gyeongsang, Kim Kyoung-soo, un apropiat al ex-preşedintelui Moon Jae-in, a fost de asemenea amnistiat, dar va avea interdicţie până în mai 2028 de a candida pentru o funcţie publică.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei