Lovitură de stat militară în Mali

de Cuget Liber Vineri, 23 Martie 2012 522
Militarii puciști din Mali au anunțat, ieri, că au preluat puterea la Bamako, după mai multe ore de lupte, au dizolvat instituțiile statului și au suspendat Constituția, transmit agențiile internaționale de presă.
În jurul orei locale 4.00, militari în uniformă au apărut la televiziunea națională, pe care o ocupă de miercuri, anunțând că "au pus capăt regimului incompetent" al președintelui Amadou Toumani Touré, vinovat de incapacitatea de a "gestiona criza din nordul țării".
Mali este confruntat de la mijlocul lunii ianuarie cu atacuri ale Mișcării naționale pentru eliberarea Azawad (MNLA) și ale altor rebeli tuaregi, ai căror combatanți au luptat pentru regimul lui Muammar Gaddafi în Libia. O mișcare islamistă armată tuaregă, Apărătorii islamului, care vrea să impună sharia în Malia, susține că are controlul în trei orașe din nord, aproape de frontiera cu Algeria.
Guvernul din Mali a acuzat gruparea Al-Qaida din Maghrebul islamic (Aqmi), care are baze în nordul țării, de unde operează în mai multe țări din Sahel, că luptă alături de MNLA.
Puciștii și-au mai justificat acțiu-nea prin "lipsa de material militar adecvat pentru apărarea teritoriului național" și prin "incapacitatea puterii de a lupta împotriva teroris-mului". Ei și-au luat "angajamentul solemn de a restabili puterea civilă" și de a institui un guvern de uniune națională. Puciștii au mai afirmat că au arestat mai mulți miniștri și controlează palatul prezidențial.
Soarta președintelui Amadou Toumani Touré rămâne deocamdată necunoscută.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei