Manifestații masive în Polonia împotriva „Green Deal". Ursula von der Leyen, aspru criticată

de Madalina PETRESCU Vineri, 10 Mai 2024 2139
Reglementările „prietenoase cu mediul" deranjează cumplit unii fermieri. În Polonia, agricultorii au ieșit în stradă, la demonstrații împotriva conducerii Comisiei Europene, reprezentată la vârf de către Ursula von der Leyen.

Mii de fermieri polonezi au manifestat vineri, 10 mai, împotriva reglementărilor UE, pe care le numesc „Otrava Verde". Agricultorii susțin că acest proiect, „Green Deal", distruge economiile naționale. Astfel, fermierii au solicitat guvernului să organizeze de urgență un referendum, pentru ca cetățenii să se pronunțe pe marginea controversatului subiect, relatează presa internațională.

La protestul fermierilor s-au alăturat și minerii, dar și lucrătorii din sectorul transporturilor, alte categorii profesionale puternic afectate de noile decizii încurajate de către Ursula von der Leyen. A fost criticat inclusiv guvernul, care importă mărfuri mult prea ieftine din Ucraina.

Pe fondul deciziilor controversate asumate de către Ursula von der Leyen, în ultimii ani, a fost hrănit euroscepticismul, aspect manifestat și-n Polonia. La Varșovia s-a strigat „Jos Green Deal!", „Jos, Uniunea Europeană!", „Otrava Verde!", printre altele.

Referitor la „Green Deal", un fermier a declarat: „Cresc costurile de producţie, cresc costurile în fiecare zi, costurile de încălzire, costurile de energie", potrivit ziare.com

Fermierii au fost susținuți de suveranistul Mateusz Morawiecki. Lozincile împotriva lui Donald Tusk au fost, de asemenea, exprimate în cadrul protestului.

Controverse referitoare la Ursula von der Leyen

„Green Deal", acordul în materie de combatere a schimbărilor climatice al Uniunii Europene, este un angajament prin care se dorește atingerea de zero emisii nete de carbon până în 2050, făcând din blocul celor 27 de ţări „primul continent neutru din punct de vedere climatic". Însă, programul este criticat de industria combustibililor fosili şi de sectorul agricol, precum şi de partidele politice de dreapta.

Între timp, Ursula von der Leyen ar urmări un nou mandat în fruntea Comisiei Europene. Probabil cel mai răsunător scandal ce se leagă de aceasta se referă la achiziția serurilor anti-COVID, un volum supradimensionat. De asemenea, contractele cu companiile americane au fost secretizate. Statele membre ale UE au avut „interzis" în a utiliza propriile seruri, create în statele membre. Americanii de la Pfizer, Moderna și Johnson au avut exclusivitate.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei