Nigel Farage acuză Occidentul că a provocat războiul din Ucraina

de Sorin MIHALACHE Luni, 24 Iunie 2024 114
Liderul partidului de extremă dreapta britanic Reform UK, Nigel Farage, a declarat că Occidentul a provocat războiul din Ucraina prin extinderea NATO şi Uniunii Europene către est, afirmaţii care i-au atras critici puternice, relatează agenţia AFP.
Fostul europarlamentar Nigel Farage, care a jucat un rol major în campania pentru Brexit în 2016, a declarat la BBC că, încă din 2014, el a atras atenţia în Parlamentul European că va fi un război în Ucraina.
Înainte de alegerile legislative din 4 iulie din Marea Britanie, partidul său Reform UK înregistrează creşteri în sondaje, apropiindu-se - sau chiar depăşind - partidul conservator la putere.
„Mi s-a părut evident că expansiunea spre est a NATO şi a Uniunii Europene a dat preşedintelui rus Vladimir Putin un motiv să spună poporului rus: «Vin din nou după noi», şi să intre în război”, a spus Farage.
Populistul Nigel Farage a afirmat că a făcut declaraţii similare din anii 1990, de la căderea Zidului Berlinului, în 1989.
„Aşteptaţi o secundă, noi am provocat acest război”, a spus el. „Bineînţeles că este vina lui Vladimir Putin, el a folosit ceea ce am făcut noi ca o scuză”, a adăugat liderul Reform UK, care este candidat la alegerile legislative într-o circumscripţie din sud-estul Angliei.
Întrebat în legătură cu declaraţii anterioare, Nigel Farage a spus că nu-l place pe Vladimir Putin ca persoană, însă îl admiră ca operator politic.
„Farage face ecoul justificării josnice a lui Putin pentru invazia brutală a Ucrainei”, a reacţionat ministrul britanic de interne James Cleverly.
John Healy, responsabil cu probleme de apărare în cadrul Partidului Laburist, a declarat că Nigel Farage „ar prefera mai degrabă să-l linguşească pe Vladimir Putin decât să apere poporul ucrainean”.
„Churchill se va răsuci în mormânt”, a reacţionat fostul ministru britanic al apărării, Tobias Ellwood, pentru Daily Telegraph.
La rândul său, prim-ministrul conservator Rishi Sunak a descris comentariile lui Nigel Farage drept complet false. „El joacă doar în favoarea lui Putin”, a susţinut şeful guvernului conservator. „Sunt afirmaţii periculoase pentru securitatea Marii Britanii şi a aliaţilor săi, care se bazează pe noi”, a adăugat premierul. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei