Obama a decis să efectueze atacuri în Siria

de Cuget Liber Luni, 02 Septembrie 2013 126
Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat, sâmbătă, că a luat decizia de principiu să efectueze atacuri împotriva regimului sirian, dar că cere Congresului să aprobe o asemenea operațiune, amânând perspectiva unei intervenții americane pe termen scurt.
"Am decis că Statele Unite ar trebui să acționeze militar împotriva unor ținte ale regimului sirian, cu scopul de a-l pedepsi pentru că a folosit arme chimice împotriva unor civili", a declarat Barack Obama, într-o intervenție solemnă de la Casa Albă.
"Suntem pregătiți să efectuăm atacuri atunci când vom alege noi, sunt pregătit să dau acest ordin", a continuat președintele SUA, evocând o intervenție fără trupe terestre, "limitată ca timp și amploare". "Dar voi cere autorizarea din partea reprezen-tanților americanilor în Congres pentru utilizarea forței", a adăugat Obama, îndemnându-i pe congresmeni să susțină această cerere în numele securității naționale a Statelor Unite.
"Cred de mult timp că puterea noastră constă nu doar în puterea noastră militară, ci și în exemplul pe care îl reprezentăm, al unui Guvern al poporului, prin popor și pentru popor", a subliniat Obama.
v v v
Dezbaterea din Congres privind o eventuală intervenție militară americană în Siria, solicitată de Barack Obama, va începe luni, 9 septembrie, au anunțat, sâmbătă, responsabili americani ai Camerei Reprezentanților, citați de AFP.
"Conform Constituției, responsabilitatea de a declara război revine Congresului. Sun-tem mulțumiți că președin-
tele a cerut autorizația pentru o intervenție militară în Siria, ca răspuns la problemele grave și substanțiale pe care aceasta le ridică", au declarat John Boehner, președintele Camerei, și ceilalți lideri republicani într-un comunicat. "Consultându-ne cu președintele, ne așteptăm ca, începând cu 9 septembrie, Camera să examineze această măsură".
Congresul, aflat în prezent în vacanța de vară, se va întoarce la Washingotn luni, 9 septembrie, iar liderii Camerei nu au susținut revenirea parlamentarilor mai devreme. Aleșii se întorc de obicei din circumscripțiile lor luni după-amiază.
"Aceasta îi va acorda președintelui timp să își prezinte planul în fața Congresului și americanilor", au scris liderii. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei