Preşedintele Ebrahim Raisi: "Iranul nu va declanşa un război, dar va răspunde la intimidări"

de Sorin MIHALACHE Duminică, 04 Februarie 2024 66
Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a declarat că ţara sa nu va declanşa un război, dar va răspunde cu putere oricui ar încerca să o intimideze, informează agenţia Reuters.
Şeful statului iranian a făcut acest comentariu după speculaţiile apărute în legătură cu modul în care Washingtonul ar putea reacţiona după ce trei soldaţi americani au fost ucişi într-o lovitură asupra bazei lor din Iordania, autorul fiind o grupare susţinută de Iran.
Potrivit CBS News, care citează oficialităţi americane, SUA au aprobat planuri pe mai multe zile pentru lovituri aeriene asupra unor ţinte din Irak şi Siria, inclusiv asupra unor obiective iraniene din aceste două ţări.
„Noi nu vom porni un război, dar oricine doreşte să ne intimideze va primi un răspuns solid. Înainte, când ei (n.r. - americanii) au dorit să vorbească cu noi, au spus că opţiunea militară este pe masă. Acum, ei afirmă că nu au nicio intenţie de a avea un conflict cu Iranul”, a spus Ebrahim Raisi într-o intervenţie televizată.
„Puterea militară a Republicii Islamice în regiune nu este şi nu a fost niciodată o ameninţare pentru vreo ţară. Mai degrabă, ea garantează securitatea pe care ţările din regiune se pot baza”, a adăugat preşedintele Iranului.
SUA au estimat că drona care a ucis, sâmbătă, trei dintre soldaţii americani şi a rănit alte peste 40 de persoane, în Iordania, fusese fabricată de Iran, au declarat patru oficialităţi.
Consilieri iranieni ajută grupări înarmate atât în Irak, unde SUA are circa 2.500 de militari, cât şi în Siria, unde se află 900 de soldaţi americani.
XXX
Situaţia actuală din Orientul Mijlociu este mai periculoasă decât cea din urmă cu câteva decenii, a afirmat secretarul de stat american Antony Blinken.
„Aş spune că nu am văzut o situaţie atât de periculoasă ca cea cu care ne confruntăm acum în regiune cel puţin din 1973. Şi pe bună dreptate, chiar înainte de acel an. Şi acesta este mediul în care operăm”, a spus Blinken într-o conferinţă de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Washington.
Pe 6 octombrie 1973, o coaliţie de state arabe condusă de Egipt şi Siria a atacat pe neaşteptate Israelul în ziua de Yom Kippur, una din cele mai mari sărbători din calendarul iudaic. Conflictul, cunoscut ca războiul de Yom Kippur, a durat 19 zile. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei