Rusia, acuzată de complot pentru a influenţa alegerile prezidenţiale din Republica Moldova

de Sorin MIHALACHE Vineri, 14 Iunie 2024 155
Statele Unite, Marea Britanie şi Canada au acuzat Rusia de complot pentru a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale care vor avea loc, în octombrie, în Republica Moldova, într-o declaraţie comună publicată de Departamentul de Stat, transmite agenţia Reuters.
Declaraţia arată că Rusia caută să exacerbeze tensiunile sociale şi să alimenteze percepţiile negative asupra Occidentului şi a actualei echipe a preşedintei pro-occidentale a ţării, Maia Sandu, folosind dezinformare şi propagandă online.
„Luăm această măsură pentru a ne avertiza partenerii şi aliaţii democratici că actorii ruşi desfăşoară un complot pentru a influenţa rezultatele alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova din toamna acestui an”, se arată în declaraţie.
Potrivit celor trei guverne, Rusia susţine candidaţi la preşedinţie, iar actori pro-ruşi neidentificaţi folosesc activ dezinformare şi propagandă online, în mass-media şi pe străzi pentru a-şi promova obiectivele. Respectivii actori alimentează criticile la adresa Maiei Sandu şi a formaţiunii sale, PAS, pentru a incita la proteste, şi planifică răspândirea de minciuni despre caracterul ei şi presupuse nereguli electorale.
„Dacă interferenţa Rusiei în alegeri se dovedeşte a nu avea succes, sunt motive să credem că Moscova se va preocupa să incite la proteste”, se adaugă în declaraţie.
Cei trei aliaţi au făcut publică această declaraţie la o zi după ce SUA au impus sancţiuni împotriva Evgheniei Guţul, guvernatoarea pro-rusă a regiunii autonome Găgăuzia.
XXX
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va participa la summitul pentru pace în Ucraina, care se va desfăşura, în zilele de 15 şi 16 iunie, în Elveţia.
În cadrul evenimentului, Maia Sandu va avea întrevederi cu mai mulţi şefi de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii Europene, pentru a aprofunda dialogul politic şi legăturile economice, precum şi pentru a face să avanseze procesul de aderare al Republicii Moldova la UE. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei