Schimbare istorică în Irlanda de Nord. Republicana Michelle O'Neill devine prim-ministru

de Sorin MIHALACHE Luni, 05 Februarie 2024 167
Michelle O'Neill a devenit oficial prima republicană, favorabilă unificării cu Irlanda, care conduce guvernul nord-irlandez, o schimbare istorică în această provincie din Regatul Unit, cu un trecut marcat de trei decenii de conflict sângeros, relatează agenţia AFP.
Lidera Sinn Fein din Irlanda de Nord, în vârstă de 47 de ani, a fost numită prim-ministru după repornirea instituţiilor provinciei, boicotate timp de doi ani de unionişti pentru a se opune acordurilor comerciale post-Brexit, pe care le-au denunţat ca o ameninţare la adresa locului Irlandei de Nord în Regatul Unit.
Adresându-se parlamentarilor reuniţi la Palatul Stormont, ea a salutat „o zi istorică, o nouă eră” şi a promis un legislativ „pentru toţi”, subliniind că ar fi fost „de neimaginat pentru generaţia părinţilor ei” ca un naţionalist să conducă executivul local.
Instituţiile provinciei au fost blocate timp de doi ani din cauza unui boicot al membrilor unionişti ai DUP pentru a se opune aranjamentelor comerciale post-Brexit, pe care le-au denunţat ca o ameninţare la adresa locului Irlandei de Nord în Regatul Unit.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei