Sudanul cere retragerea imediată a misiunii ONU de menţinere a păcii

de Sorin MIHALACHE Vineri, 17 Noiembrie 2023 196
Sudanul a cerut retragerea imediată de pe teritoriul său a misiunii ONU de menţinere a păcii, transmite agenţia DPA. Într-o scrisoare trimisă secretarului general Antonio Guterres, guvernul militar sudanez a cerut ca misiunea UNITAMS să înceteze imediat. Misiunea are peste 400 de membri, în majoritate civili.
Guvernul sudanez a afirmat, totuşi, că îşi menţine angajamentul constructiv cu Naţiunile Unite.
În ţara din Cornul Africii a izbucnit, la mijlocul lui aprilie, un conflict în care au loc ciocniri între armată, condusă de preşedintele de facto Abdel Fattah al-Burhan, şi paramilitarii din Forţele de sprijin rapid ale lui Mohammed Hamdan Daglo. Cei doi generali au luat împreună puterea printr-o lovitură de stat în 2021, dar nu s-au înţeles cum să împartă controlul.
Asistentul pentru Africa al secretarului general al ONU, Martha Ama Akyaa Pobee, a declarat, într-o reuniune a Consiliul de Securitate, că nu există niciun semn de detensionare a conflictului.
„Sudanul se confruntă cu o convergenţă între o calamitate umanitară în înrăutăţire şi o criză catastrofală a drepturilor omului, peste 2.000 de civili fiind ucişi de la izbucnirea luptelor”, a subliniat ea.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei