Toni Greblă a dispus o anchetă la Autoritatea Electorală Permanentă

de Madalina PETRESCU Duminică, 14 Aprilie 2024 240
Datele personale a 1.300 de experți electorali - operatorii care scanează cărțile de identitate în secțiile de votare - au fost publice timp de o oră. Incidentul a fost provocat de neglijența unui funcționar al Autorității, a declarat, la Digi24, președintele AEP, Toni Greblă, spunând că a deschis o anchetă în acest caz.

Datele, precum CNP-ul și adresa, a 1.300 de experți electorali de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) au fost dezvăluite joi „din eroare”, a declarat Toni Greblă, președintele instituției.

Experții electorali sunt persoanele care, în secțiile de votare, preiau cărțile de identitate ale alegătorilor și verifică dacă cetățenii au drept de vot.

Scurgerea de informații a fost raportată vineri la Autoritatea Națională de Supraveghere a Datelor cu caracter personal, a confirmat Greblă.

Potrivit sursei citate, codul numeric personal pentru 1.300 de persoane din corpul experților electorali a fost dezvăluit.

Președintele AEP a adăugat că, dintr-o „eroare”, într-un județ lista nu a fost trimisă pe mail-ul securizat, ci pe un alt mail.

„Timp de o oră a stat afișat și a putut să fie accesat de pe acest mail. Aproximativ 30-35 de persoane, unii au intrat de două ori, au putut să vadă lista. Nu știm dacă au fost luate capturi sau doar a fost accesată pagina”, a adăugat Greblă.
Președintele AEP a spus că aceasta „nu este o breșă de securitate”.

„Nu este o breșă de securitate, numele sunt publice, doar datele cu caracter personal nu erau publice. Au apărut CNP-ul și domiciliul. Credem că acest mail a fost accesat de cei interesați să vadă dacă se regăsesc pe listă. Nu cred că cineva a făcut o captură ca să folosească datele cu caracter personal. Eu am obligația să anunț Autoritatea pentru Protecția Datelor cu caracter personal”, a explicat Greblă.

Şeful Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat că săptămâna viitoare va dispune măsurile corespunzătoare în cazul persoanelor care se fac vinovate de incidentul de securitate cibernetică înregistrat, joi dimineaţă, la Autoritatea Electorală Permanentă, eveniment produs, a precizat el, din cauza „neglijenţei unui funcţionar şi a lipsei de vigilenţă a altor doi-trei angajaţi”, transmite Agerpres.

El a arătat că incidentul a fost constatat şi a fost remediat la o oră după producere.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei