UE consideră legea suveranităţii din Ungaria contrară legislaţiei europene

de Sorin MIHALACHE Joi, 08 Februarie 2024 184
Comisia Europeană consideră legea ungară privind protecţia suveranităţii naţionale contrară legislaţiei europene, informează agenţia AFP.
Comisia a precizat că a trimis Ungariei o notă oficială privind deschiderea unei proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor (infringement), pe motiv că legea contravine valorilor democratice şi drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene.
O purtătoare de cuvânt a Comisiei a explicat că aceasta şi-a exprimat, după o evaluare aprofundată, îngrijorarea privind conformitatea noii legi cu „principul democraţiei, drepturile electorale, respectarea Cartei Drepturilor Fundamentale a UE, protecţia datelor în Uniune şi mai multe reguli aplicabile pieţei interne”.
Partidul de guvernământ de la Budapesta, FIDESZ, apreciază că legea adoptată în decembrie anul trecut este necesară pentru protecţia împotriva amestecurilor străine în politica Ungariei. Actul normativ prevede înfiinţarea unei autorităţi de supraveghere pentru prevenirea imixtiunilor în procesul electoral.
„Crearea unei noi autorităţi învestite cu puteri extinse şi a unui regim strict de supraveghere şi sancţiuni riscă să dăuneze grav democraţiei în Ungaria”, a declarat purtătoarea de cuvânt citată.
Oficiul independent de protecţie a suveranităţii, condus de un apropiat al lui Viktor Orban, va putea ancheta „atacurile ilegale” la adresa suveranităţii naţionale, inclusiv activităţile organizaţiilor finanţate din străinătate, iar rezultatele ar putea duce la deschiderea unor anchete judiciare. Nu există căi de atac împotriva cererilor oficiului de a i se pune la dispoziţie date sensibile şi informaţii private.
Pachetul legislativ, care include pedepse cu închisoarea, a fost condamnat de unele organizaţii neguvernamentale, inclusiv Amnesty International, care avertizează că jurnalişti, firme, sindicate, biserici şi primării ar putea fi ţintele urmărite. Critici şi adversari ai premierului Orban consideră că este vorba de un nou atac pentru reprimarea opozanţilor. Statele Unite şi-au manifestat preocuparea faţă de legea „incompatibilă cu valorile noastre comune de democraţie, libertate individuală şi stat de drept” - o reglementare care oferă guvernului „instrumente draconice care pot fi utilizate pentru a intimida şi pedepsi persoanele ale căror opinii nu sunt împărtăşite de partidul aflat la putere”.
Guvernul ungar are la dispoziţie două luni pentru a răspunde la notificarea din partea Comisiei. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei