Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează cercetătorii

de Madalina PETRESCU Luni, 22 Aprilie 2024 315

Gripa rămâne cea mai mare amenințare la adresa sănătății globale și sunt riscuri ca virusul gripal să declanșeze o nouă pandemie în viitorul apropiat, relatează The Guardian, care citează datele unui studiu făcut de cercetători de renume.
Un sondaj internaţional, la care au contribuit 187 de oameni de ştiinţă și care va fi publicat weekendul următor, va dezvălui că 57% dintre experţii de top în boli cred acum că o tulpină de virus gripal va fi cauza următorului focar global de boli infecţioase mortale.

Convingerea că gripa este cea mai mare ameninţare pandemică din lume se bazează pe cercetări îndelungate care arată că evoluează şi suferă mutaţii constant, a declarat Jon Salmanton-García de la Universitatea din Köln, care a efectuat studiul.

„În fiecare iarnă apare gripa. Aţi putea descrie aceste focare drept mici pandemii. Sunt mai mult sau mai puţin controlate, deoarece diferitele tulpini care le provoacă nu sunt suficient de virulente, dar situaţia nu va fi întotdeauna la fel”, a declarat cercetătorul.
Următoarea cauză cea mai probabilă a unei pandemii, după gripă, este probabil un virus – denumit Boala X – care este încă necunoscut ştiinţei, potrivit a 21% dintre experţii care au luat parte la studiu. Ei cred că următoarea pandemie va fi cauzată de un microorganism care nu a fost încă identificat, care va apărea din senin, la fel cum s-a întâmplat şi cu virusul SARS-CoV-2, cauza COVID-19, atunci când a început să infecteze oamenii în 2019.

Într-adevăr, unii oameni de ştiinţă cred că SARS-CoV-2 încă rămâne o ameninţare, 15% dintre oamenii de ştiinţă chestionaţi în studiu evaluând că este cauza cea mai probabilă a unei pandemii în viitorul apropiat. Alte microorganisme mortale – precum virusurile Lassa, Nipah, Ebola şi Zika – au fost evaluate drept ameninţări globale serioase de doar 1% până la 2% dintre respondenţi.
„Gripa a rămas, într-o măsură foarte mare, ameninţarea numărul unu în ceea ce priveşte potenţialul său pandemic în opinia unei mari majorităţi a oamenilor de ştiinţă din lume”, a adăugat expertul Salmanton-García.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei