Vladimir Putin afirmă că evită summiturile internaţionale pentru a nu provoca probleme

de Sorin MIHALACHE Vineri, 06 Octombrie 2023 164
Preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări că nu va participa la summituri internaţionale, precum cele ale G20 sau BRICS, pentru a nu provoca probleme organizatorilor, fără a menţiona mandatul de arestare emis împotriva lui de Curtea Penală Internaţională (CPI), relatează agenţia AFP.
„De ce aş vrea să le creez probleme prietenilor noştri care organizează evenimente?”, a declarat el în cursul forumului politic de la Valdai, Rusia. „Dacă vin, vor fi spectacole politice, atacuri politice”, a justificat el, apreciind că oricum are „destule treburi de făcut acasă”.
Absenţa preşedintelui rus a fost remarcată în cadrul evenimentelor internaţionale recente, precum summitul ţărilor emergente din BRICS, în Africa de Sud, sau G20 în India.
CPI a emis un mandat de arestare internaţional împotriva lui Vladimir Putin pentru deportarea a numeroşi copii ucraineni în Rusia, ceea ce împiedică deplasările internaţionale ale preşedintelui rus. Kremlinul a calificat acuzaţiile de la Haga drept „nule şi neavenite”.
India, gazda a summitului G20, nu este totuşi semnatară a CPI.
Cu toate acestea, Vladimir Putin se va deplasa în Kârgâzstan la jumătatea lunii octombrie, fiind prima sa călătorie în străinătate de la emiterea mandatului de arestare.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei