Zelenski a salutat decizia Ţărilor de Jos şi Danemarcei de a livra Ucrainei 61 de avioane F-16

de Sorin MIHALACHE Luni, 21 August 2023 144
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia „istorică” a Regatului Ţărilor de Jos şi a Danemarcei de a livra Ucrainei un total de 61 de avioane de luptă americane F-16, relatează agenţia AFP.
„Luptătorii noştri vor primi 42 de super-avioane de luptă din Ţările de Jos”, a scris Volodimir Zelenski pe reţeaua X (fost Twitter), mulţumindu-i premierului olandez Mark Rutte.
Aceste 42 de avioane se adaugă celor 19 anunţate de Danemarca. Aceasta şi Ţările de Jos, care l-au primit pe preşedintele ucrainean în cadrul unor vizite surpriză, s-au angajat să livreze F-16 Kievului odată ce piloţii ucraineni vor fi instruiţi.
Zelenski a sosit, duminică după-amiază, la baza Skrydstrup din sudul Danemarcei, la două zile după ce Statele Unite au dat undă verde ca Regatul Ţărilor de Jos şi Danemarca să trimită avioane de luptă americane F-16 în Ucraina. El a fost primit de premierul danez Mette Frederiksen, de ministrul Afacerilor externe, Lars Lokke Rasmussen, şi de ministrul Apărării, Jakob Elleman-Jensen.
Aceste avioane vor fi livrate treptat Kievului, şase spre sfârşitul anului, opt anul viitor şi cinci anul următor, a precizat şeful guvernului danez.
XXX
Ucraina a recucerit într-o săptămână trei kilometri pătraţi de la forţele ruse în apropiere de Bahmut, în estul ocupat al ţării, în timp ce pe frontul de sud nu a existat nicio schimbare semnificativă, a declarat, luni, 21 august, un ministru adjunct al apărării.
„Alţi trei kilometri pătraţi au fost eliberaţi lângă Bahmut, săptămâna trecută”, a declarat Ganna Maliar, dând asigurări că forţele ţării sale au recucerit 43 de kilometri pătraţi din iunie.
„În sud, situaţia nu s-a schimbat semnificativ, trupele noastre de apărare continuă să avanseze către oraşele ocupate Berdiansk şi Melitopol”, a adăugat ea.
Ucraina este angajată de la începutul lunii iunie într-o vastă contraofensivă pentru a încerca să elibereze regiunile ocupate de Moscova.
În nord-estul Ucrainei, în zona Kupiansk, singurul sector al frontului în care forţele ruse atacă, Ganna Maliar a dat asigurări că linia ucraineană rezistă, în timp ce în sector au început evacuările. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei