Frig în clase, dar facturi uriașe pentru unitățile de învățământ. „Sunt de trei ori mai mari decât în perioada anterioară”

de Simona ANGHEL Duminică, 13 Februarie 2022 2069
Valoarea ultimelor facturi emise de RADET sau ENEL primite la contabilitățile unităților de învățământ constănțene au reușit să sperie, pur și simplu, angajații din domeniu, care solicită refinanțări la primării pentru a putea suporta costurile.
Contabilul șef al Colegiului Național Pedagogic „Constantin Brătescu”, Leila Mihai, ne mărturisea că a primit cu groază facturile. „Dacă în decembrie 2020 factura de la RADET era de 31.478 lei, în 2021 am primit o factură de peste 92.000 lei. Iar în ianuarie 2021 primeam o factură de 43.337 lei, iar acum, adică ieri (n.r. – joi), știți cât mi-a venit factura? 128.191 lei, am căzut pe spate, vă rog să mă credeți! Și de la ENEL la fel. De trei ori mai mult decât facturile anterioare. Voi face cerere de refinanțare către Primărie… Mai trist este că agentul termic este foarte slab, caloriferele abia se dezmorțesc. Acum două săptămâni, când a fost gerul acela, copiii se plângeau că în clase le este frig”, a mai adăugat contabilul șef al Colegiului Pedagogic.
La Liceul Tehnologic „Ion Bănescu”, prof. Virginica Barabaș era, oarecum, liniștită că cele două cămine sunt dezafectate, dar, în schimb, factura a venit triplă la utilități. „Deocamdată, la ENEL nu știm care va fi rezultatul negocierilor pe care le-am purtat, pentru că mi-au transmis o primă ofertă pe care eu am considerat-o aberantă. Oricum, le-am trimis adresă pentru plafonarea prețului până în luna martie. În schimb, la căldură m-am îngrozit, luând în calcul factura de anul trecut și constatând că totalul de plată s-a triplat. Și nu este numai la liceul nostru, ci peste tot, ceea ce va da de lucru primăriei”, opinează prof. Barabaș.
Spre deosebire de facturile pe care le-au primit unitățile de învățământ din municipiul Constanța, la Cernavodă lucrurile par să stea mai bine. Sau cel puțin așa declara directorul Liceului Tehnologic „Axiopolis” din Cernavodă, prof. Adela Bănică: „La ENEL noi am depus cerere de plafonare, dar ne-a venit cu o diferență de 4.000 lei față de decembrie 2021, când ne-a venit 11.000 lei, acum în ianuarie a venit 15.000 lei. Iar la factura de la căldură este o diferență de 6.000 lei pe ianuarie, adică 37.000 lei, față de decembrie 2021 – 31.000 lei. Nu sunt niște diferențe de speriat, dar să vedem acum, în februarie, cât mai vine”.
De altfel, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că există riscul ca unele școli să nu poată funcționa, din cauza costurilor foarte mari ale utilităților, el atrăgând atenția autorităților publice să ia măsuri în acest sens. „Am atras atenția şi în ședința de Guvern, trebuie privite cu prioritate școlile, spitalele şi universitățile. Există riscuri de funcționare dificilă din cauza unor costuri foarte mari ale utilităților. Am dat un exemplu, al unei universități în care costurile cu utilitățile erau 3 la sută din buget, iar acum ajung să fie 15 la sută din buget. Soluția e clară, plafonarea şi verificarea corectitudinii facturilor, din perspectiva îndeplinirii condițiilor legale. Acest lucru trebuie să îl facă şi primăriile în ceea ce privește școlile din învățământul preuniversitar ”, declara, luna trecută, Sorin Cîmpeanu.
Cu siguranță, cele două-trei luni de iarnă se vor resimți în bugetele tuturor primăriilor, poate mai puțin acolo unde școlile încă se încălzesc pe lemne.

Taguri

Comentează știrea

fani
12 februarie 2022
solutii

Atentie Colegiul National Mirce cel Batran :reduceti cu 1/3 pierderile de energie termica daca reusiti sa etansati toate lucarnele podului scolii.Cu numai cateva mii de lei .Nu este greu sa priviti acoperisul scolii si sa-l etansati

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei