Monument unic în România, Mormântul pictat Hypogeu va fi redat, în câteva luni, vizitării

de Simona ANGHEL Vineri, 12 Ianuarie 2024 484
În urmă cu un an, pe 18 ianuarie 2023, demara șantierul de restaurare a Mormântului cavou Hypogeu, datând din secolele IV-V p.Ch, cu primii metri cubi de beton turnați, un proiect de investiții cu o valoare de aproximativ 6,5 milioane lei. Zilele acestea, s-a avansat termenul de finalizare a lucrării.
Descoperit în anul 1988, în timpul unor lucrări edilitare, de arheologii Constantin Chera și Virgil Lungu, Mormântul Hypogeu este un monument antic foarte puțin cunoscut, deosebit ca decorație și importanță istorică.
Ceea ce oferă acestui lăcaș o valoare deosebită este realizarea artistică a interiorului. Conform reprezentanților Muzeului de Istorie Națională și Arheologie, o amplă suită de realizări antropomorfe, zoomorfe și fitomorfe a fost pictată în tehnica „al seco“. În interiorul cavoului, aflat sub nivelul actual al solului, au fost depuse în sicrie de lemn corpurile a patru defuncți, la care se adaugă un schelet depus în stânga intrării și altul, de copil, depus într-o amforă spartă. Doar unul dintre defuncți a fost înmormântat cu obiecte personale, și anume: un philacterium, mai multe mărgele, două brățări de bronz și un unguentarium.
Pictura murală din interior are influențe atât păgâne, cât și creștine. Pe latura de nord a cavoului este pictată scena centrală, a banchetului funerar: șapte personaje masculine, două dintre ele ținând în mâini vase rituale. Scena ospățului funerar prezentată în cavou, ce face aluzie la euharistie, la așa-zisa fractio panis - șase coșulețe ce puteau conține pâine și un platou probabil pentru pește -, este prezentă și în catacombele cu caracter creștin de la Roma. Pictura întregului cavou cu motive florale, arbori, animale, păsări, poate fi interpretată ca o evocare a paradisului.
„Suntem la doar cinci luni distanță”
Joi, 11 ianuarie, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a anunțat că, peste cinci luni, Mormântul pictat Hypogeu va fi redat patrimoniului cultural-istoric al județului Constanța. „Ne apropiem de finalizarea unui proiect de o importanță extraordinară, atât din punct de vedere istoric, cât și din perspectivă turistică. În curând, Mormântul pictat Hypogeu, acest obiectiv valoros ce s-a aflat prea mult timp într-un nedrept con de umbră, va fi redat patrimoniului cultural-istoric al județului Constanța. Investiția a atins deja stadiul de 75%, reflectând angajamentul și progresul semnificativ realizat într-un an de la începerea lucrărilor. Suntem la doar cinci luni distanță de momentul în care acest obiectiv va străluci în toată splendoarea sa. Cu promisiunea de a aduce beneficii palpabile comunității locale și de a amplifica prestigiul întregului județ, acest proiect va contribui semnificativ la îmbogățirea patrimoniului cultural național”, a transmis preşedintele CJC, Mihai Lupu.
Conform documentației tehnice din proiect, experții vor restaura pictura murală din interiorul mormântului, vor reface arhitectura mormântului și vor realiza o structură de protecție care să îl separe de mediul înconjurător și să asigure un anumit climat care să permită conservarea. Pentru aceasta vor amplasa aici o instalație complexă ce va permite păstrarea microclimatului interior (umiditate, lumină și temperatură).
De asemenea, va fi amenajat aici un muzeu care va găzdui instrumentele de prezentare și interpretare ale monumentului, configurate particular, și care să asigure toate utilitățile administrative necesare (grupuri sanitare, lift pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, birou administrator, spațiu pentru centrala de ventilație și curte de ventilație parțial acoperită).
„În mormânt nu se va putea intra, deoarece intrarea este extrem de strâmtă, dar va exista un circuit de vizitare în jurul mormântului”, declara Petre Enciu, vicepreședintele CJ.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei