Bunele maniere la copiii de 2-3 anișori

de Cuget Liber Sâmbătă, 22 Februarie 2014 191
La această vârstă, copiii află mereu lucruri noi, experimentează mai mult, deci puteți începe să practicați bunele maniere cu ei. Chiar dacă va dura până când lecțiile acestea vor fi înrădăcinate în mintea lor,  repetați, repetați și iar repetati!

În acest interval de vârstă al copiilor, părinții pot începe să reamintească copiilor, în timpul jocului,  să respecte spațiul celorlalți, să nu apuce lucrurile, să nu arunce, să nu lovească. Cel mai important lucru este, potrivit specialiștilor Copilul.ro, ca micuțul să fie învățat să se joace frumos. Aceste concepte sunt încă greu de înțeles, deci părinții trebuie să se înarmeze cu multă răbdare.
 
Ce trebuie să-i învățăm
Să împartă: Acum copilul trebuie învățat să împartă jucăriile, să se joace cu alte persoane.
Politețea: Atunci când copilul vrea ceva, învățați-l să spună: "Te rog frumos!" sau să mulțumească atunci când a primit acel lucru.
Curățenia: Dacă micuțul și-a înșirat toate jucăriile în casă, tendința părinților este de a strânge singuri, fără a implica și copilul în acest proces. Lucru foarte greșit. Copilul trebuie încurajat să ajute, altfel nu va putea să înceapă o altă activitate, cum ar fi, de exemplu, ieșitul în parc.
Răbdarea. Introducerea conceptului de "așteptare", care se aplică unor situații diverse, cum ar conversația pe care mama o poartă la telefon atunci când copilul vrea să se joace cu el, sau a permite fratelui să se spele primul pe mâini. Ar putea fi de ajutor ca părinții să pună mâna pe umărul copilului sau chiar să-l înconjoare cu mâinile, pentru a-l ajuta să aștepte.
 
Bunele maniere la copiii de 4-9 ani
La această vârstă, cei mai mulți copii nu știu să interacționeze. De aceea, trebuie ajutați, învățați să dea mâna cu cineva, să se uite în ochii persoanelor cărora li se adresează, să zâmbească. Atunci când li se prezintă un alt copil, ei trebuie să spună: "Bună!, numele meu este …". O introducere sigură îi va da copilului încredere în sine atunci când își va cunoaște, de exemplu, viitorii colegi de grădiniță sau de școală.
Comportamentul la masă.  Învață-l bunele mariere atunci când ia masa. Acest lucru trebuie învățat în familie. Nu puteți spera la un comportament excelent al copilului când va fi la un restaurant sau când veți fi invitați la cină la altcineva acasă, dacă nu exersați cu el dinainte, la mesele zilnice din familie. 
Este esențial ca micuțul să nu se ridice de la masă fără a cere înainte voie părinților și a li se permite acest lucru. De asemenea, când copilul vorbește cu gura plină, trebuie corectat, dar cu blândețe, nu pe un ton ridicat.
De reținut! Predarea bunelor maniere unui copil este un proces gradual. Poate fi nevoie de multe readuceri aminte, dar cu răbdare, înțelegere și, neapărat, cu o atitudine blândă atunci când îl corectați, el va învăța în cele din urmă. 


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Diverse

Ultima oră

Titlurile zilei