Ce riscuri prezintă oul pentru sănătate

de Cuget Liber Joi, 08 August 2013 122
Este foarte cald afară, iar alături de lapte, oul reprezintă sursa de proteine cel mai ușor de produs și utilizat. Plin de calități, conține vitamine, minerale, grăsimi și proteine complete, majoritatea localizate în gălbenuș. În ciuda numeroaselor sale calități, specialiștii susțin că ouăle prezintă și riscuri pentru sănătate. Deoarece sunt bogate în colesterol (până la 0,8% în oul de găină și 1,6% în oul de rață), consumul mediu săp-tămânal de ouă ar trebui redus la două-patru bucăți. Principala boală, ce-i drept, destul de rară, este trasmiterea prin intermediul gălbenușului a bacteriei Salmonella enteridis, care poate duce la îmbolnăviri și chiar la deces în cazul persoanelor cu un sistem imunitar deficitar. Totuși, riscul e scăzut și poate fi îndepărtat prin gătirea corespunzătoare a ouălor. Important! Femeile însărcinate și copiii trebuie să reducă la minimum sau să evite consumul de maioneză, din cauza ouălor crude pe care le conține.
Condiții de păstrare. Ouăle proaspete se păstrează în frigider, la temperaturi de până la 5 grade. Prospețimea se poate verifica prin scufundarea lor în apă: dacă oul este culcat pe fundul vasului este proaspăt. Cele mai folosite ouă sunt cele de găină, dar se pot consuma și ouăle de rață, gâscă, prepeliță, struț etc. Cât privește dimensiunea unui ou, aceasta diferă în funcție de specia, vârsta și hrana păsării care l-a produs. E bine de știut că ma-joritatea rețetelor gastronomice fac referire la ouăle de găină, cu greutate medie de 60 de grame, dacă nu se specifică altceva.
Știați că în China, ouăle se vând la kilogram din cauză că sunt un aliment extrem de iubit? 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Diverse

Ultima oră

Titlurile zilei