Asigurarea casei este obligatorie, dar "facultativă"

de Anca CHICU Sâmbătă, 23 Iunie 2012 539
Constănțenii nu vor să-și asigure locuințele și pace! Asigurările obligatorii pentru locuințe au totalizat, în Regiunea de Sud - Est (Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Buzău și Vrancea), subscrieri de 483.153 lei, din care pentru județul Constanța s-a înregistrat un volum de 180.086 lei. "La sfârșitul lunii martie 2012, pentru locuințele din această regiune erau în vigoare 105.559 de contracte de asigurări obligatorii. Raportat la aproape 1,1 milioane de locuințe, cât a anunțat Institutul Național de Statistică pentru Regiunea de Sud - Est, doar 9,95% din proprietari au încheiat o poliță obligatorie", au subliniat reprezentanții Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, prezenți ieri la Constanța.
"Cifrele arată lipsa de interes a pieței de a promova acest tip de asigurare, precum și nivelul redus de conștientizare a potențialilor asigurați de a-și proteja bunurile. O altă cauză a evoluției nesatisfăcătoare a asigurărilor obligatorii pentru locuințe o constituie lipsa de implicare și de acțiune a autorităților locale, în ceea ce privește aplicarea prevederilor legale din acest domeniu", a precizat președintele CSA, Constantin Buzoianu.
Pe de altă parte, structura pe clase de asigurări generale arată că, în Regiunea de Sud - Est, subscrierile aferente polițelor RCA au adus 61,38 milioane de lei, adică 49,8% din totalul înregistrat pe acest segment de piață. Asigurările Casco au generat un volum de prime de 30,53 milioane de lei, respectiv 24,76% din total, iar asigurările de incendiu și alte calamități naturale au adus subscrieri de peste 19 milioane lei, ceea ce înseamnă 15,44%. "Față de aceeași perioadă a anului 2011, asigurările auto au înregistrat o creștere nominală cu 16,33%, atât pe zona de RCA cât și pe cea de Casco, în timp ce asigurările de incendiu și alte calamități naturale au scăzut cu 17,23%", au precizat reprezentanții CSA.
Și pe categoria asigurărilor de viață, Constanța stă destul de bine în comparație cu celelalte județe din Regiunea de Sud - Est. Cele mai mari subscrieri pentru asigurări de viață au fost înregistrate aici, respectiv 6,14 milioane lei, ceea ce reprezintă 30,54% din total.
Totuși, raportat la totalul înregistrat la nivel național, în primele trei luni din an, de 431,87 milioane de lei, aportul regiunii reprezintă doar 4,65%.
v v v
Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România și Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România s-au întâlnit, ieri, la Constanța, cu reprezen-tanții societăților de asigurări și de brokeraj în asigurări din Regiunea de Sud - Est.
Taguri

Comentează știrea

admirator
23 iunie 2012
legea asta e hotie pe fata

In cazul apartamentelor, se asigura suma de 20.000E. dar ce apartament costa atit? Daca patesti ceva, asigurarea nu te ajuta cu nimic... Pe de alta parte, cate blocuri ati vazut voi prabusite? Doar in '77. trei sau patru. In Bucuresti. Atunci, de ce sa platim? Daca se dadeau banii la stat, intelegeam: o noua taxa. dar de ce sa facem avere -fara nici o raspundere din partea lor- unor firme private? Legea a fost total gresita! Un abuz pe fata.

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei