Consiliul Concurenţei recomandă contract standardizat pentru toţi furnizorii pe piaţa de gaze naturale

de Sorin MIHALACHE Joi, 25 Ianuarie 2024 219
Consiliul Concurenţei recomandă, într-o analiză referitoare la piaţa gazelor naturale, un contract standard de furnizare, care să prevadă clauze şi condiţii unice, iar singurul parametru care poate diferi de la un furnizor la altul ar trebui să fie preţul final al gazelor naturale.
În urma analizei, autoritatea de concurenţă consideră că trebuie elaborate oferte personalizate prin preţul de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii casnici, în funcţie de scopul final pentru care gazele sunt achiziţionate, cum ar fi prepararea hranei, încălzire şi asigurarea apei calde pentru locuinţă sau doar asigurarea căldurii într-o casă de vacanţă.
„Consiliul Concurenţei mai consideră că trebuie să existe un contract standard de furnizare a gazelor naturale, care să prevadă clauze şi condiţii unice, singurul parametru care poate diferi de la un furnizor la altul fiind preţul final al gazelor naturale. Sugestia vizează obligativitatea ofertării unui contract standardizat de către toţi furnizorii, fără a limita libertatea acestora de a utiliza alte contracte în regim concurenţial în relaţiile cu clienţii finali casnici.
O altă recomandare a autorităţii de concurenţă se referă la elaborarea de oferte personalizate prin preţul de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii casnici, în funcţie de scopul final pentru care gazele sunt achiziţionate, cum ar fi prepararea hranei, încălzire şi asigurarea apei calde pentru locuinţă sau doar asigurarea căldurii într-o casă de vacanţă. Însă, elaborarea şi transmiterea acestor oferte personalizate nu trebuie să limiteze sub nicio formă dreptul furnizorilor de a propune în continuare clienţilor casnici oferte-tip de furnizare, cele două opţiuni trebuind să se aplice în paralel”, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, 25 ianuarie, de Consiliul Concurenţei.
În context, autoritatea de profil aminteşte că, după depăşirea crizei energetice, se va reveni la o piaţă nereglementată şi este necesară o informare continuă a consumatorilor casnici cu privire elemente esenţiale ale sectorului gazelor naturale (de exemplu, cu privire la rolul distribuitorilor şi furnizorilor, la tipologiile de contracte de furnizare, la riscurile şi beneficiile pe care le poate aduce schimbarea furnizorului).
Astfel, trebuie continuate eforturile de informare şi popularizare făcute la debutul liberalizării şi după expirarea măsurilor aplicabile clienţilor finali din piaţa de gaze naturale reglementate prin OUG nr. 27/2022 şi trebuie organizate campanii periodice de informare publică.
Pe lângă realizarea unor astfel de campanii de informare, este necesar ca furnizorilor să li se impună o obligaţie mai clară de informare a consumatorilor casnici cu privire la drepturile şi obligaţiile acestora în urma semnării sau, după caz, a prelungirii contractelor. Consumatorii vor primi un rezumat al principalelor condiţii contractuale, într-un limbaj concis şi simplu, care ar putea include informaţii privind preţul total a contractului, promoţiile aplicate de furnizor, serviciile suplimentare, precum şi drepturile şi obligaţiile clienţilor casnici.
Arătând, în ultimii ani, mai multe companii şi-au abandonat clienţii procedurii de transfer la Furnizorii de Ultima Instanţă, autoritatea de concurenţă consideră că sunt necesare reglementări mai stricte pentru ca furnizorii să demonstreze că au capacitatea de a face obligaţiilor faţă de clienţii lor, indiferent de evoluţiile din piaţă. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei