Lista obiectivelor turistice din Dobrogea promovate cu bani europeni

de Anca CHICU Marţi, 01 Noiembrie 2011 784
Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța (CCINA) a organizat, ieri, workshop-ul de evaluare și analiză finală a etapei de identificare a celor 50 de obiective turistice din cadrul proiectului "Trans - Tour - Net: Crearea și marketingul produselor turistice transfrontaliere pilot în Dobrogea". La acesta au participat experți din cele două țări și reprezentanții organizațiilor ce implementează proiectul.
Acesta este finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România - Bulgaria 2007 - 2013 și are un buget total de 459.010 euro. Pe scurt, obiectivul general al proiectului este integrarea resurselor naturale, etnice, istorice și culturale ale Dobrogei în produse turistice, care să scoată în evidență identitatea comună a regiunii și să încurajeze inițiativele comune, atât în rândul sectorului public, cât și privat. Este vorba despre cinci produse turistice pilot integrate (trasee turistice: cultural - istoric, meșteșugurilor, ecologic, gastronomic și festivalurilor și evenimentelor), bazate pe 50 de obiective turistice, câte 25 din fiecare țară.
* * *
Directorul CCINA Constanța, Ion Dănuț Jugănaru, a precizat că identificarea celor 25 de obiective nu a fost o muncă ușoară deoarece numărul celor care poate ar fi meritat să se afle pe lista finală este mult mai mare. Au fost alese însă doar acele obiective vizitabile, atât din punct de vedere al accesibilității, cât și al posibilității de promovare.
Lista realizată de partea română rezervă poate pentru mulți și destule surprize. Obiective cultural - istorice: Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (inclusiv Edificiul Roman cu Mozaic), Muzeul de Arheologie Callatis - Mangalia, Muzeul Marinei - Constanța, Complexul Tropaeum Traiani - Adamclisi, Cetatea și Muzeul Histria.
Obiective turistice din domeniul gastro-nomiei: Crama Murfatlar - Murfatlar, Nunta Zamfirei - Eforie Nord, La Proțap - Constanța, Insula Neptun - Neptun și On Plonge - Portul turistic Tomis.
Festivaluri / evenimente: Festivalul de Mu-zică Ușoară Mamaia, Zilele Marinei, Festi-valul de Muzică Mangalia, Festivalul Stuffstock - Vama Veche și Liberty Parade.
La capitolul obiective turistice din dome-niul meșteșuguri: Muzeul de Artă Populară Constanța, Târgul Meșterilor Populari din România - Mamaia, Muzeul Viei și Vinului - Murfatlar, Atelierul rural de textile Mihail Kogălniceanu și Festivalul Național al Cânte-cului și Dansului Popular Românesc Mamaia.
Iată care sunt și obiectivele ecoturistice din Dobrogea care vor fi promovate: Vama Veche - Acvatoriul marin, Lacul Techirghiol, Rezervația ornitologică Histria - Grindul Săcele, Pădurea Hagieni și Rezervația Fântânița Murfatlar.
* * *
Iată și o parte dintre alegerile bulgarilor: Complexul istorico - arheologic Durostorum - Silistra, Rezervația Arheologică Kaliakra, Complexul istoric din Dobrich, Complexul Istoric de la Tutrakan, Situl arheologic de la Akyazili Baba, "Valea Sacră a lui Zalmoxis" - Complex traco - roman, Ferma de midii Dalboka, Academia Culinară HRC - Dobrich, Festivalul Internațional de Muzică pentru Tineret "Speranțe, Talente, Maeștri", Festivalul Internațional de Dans pentru Copii "Pacea de mâine începe cu prietenia de astăzi", Muzeul Etnografic (în aer liber), "Dobrich-ul de altădată", Casa Dobrogeană din satul Dabovik sau Rezervația Biosferei de la Srebarna ori Grădina botanică a castelului de la Balchik.
* * *
Pe lângă alte modalități de promovare urmează să fie realizate cinci filme, câte unul pentru fiecare traseu, în limba română, bulgară și engleză. De asemenea, se vor realiza ghiduri turistice pentru fiecare din cele 50 de obiective, dar și standuri expoziționale mobile.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei