Deputatul Dănuț Culețu: "Adoptarea acestor forme de amnistiere și grațiere nu are nicio legătură cu principiile mele morale"

de Carmen MOCANU Joi, 12 Decembrie 2013 323
În cursul zilei de ieri, reprezentanții Camerei Deputaților au stabilit ca Legea amnistierii să fie pusă pe ordinea de zi pentru vot final la data de 17 decembrie, după ce, marți, a fost scoasă de pe ordinea de zi din cauza scandalului public generat de modul netransparent prin care a fost adoptat raportul în Comisia Juridică și promovat ulterior în plen.
Mai exact, raportul Comisiei Juridice a fost adoptat în cursul nopții de luni spre marți, fiind pusă la îndoială existența cvorumului de ședință.
Proiectul inițiat de către deputații Mădălin Voicu și Nicolae Păun a fost analizat în Comisia Juridică, fiind adoptate o serie de amenda-mente luni seară, în condițiile în care la lucrările comisiei au parti-cipat un sfert din totalul de 27 de membri.
Cu toate că la ședința Comisiei Juridice, proiectul de lege nu a fost pus pe ordinea de zi, ci a fost adoptat la secret într-o altă sală, iar la ședință nu au participat decât șapte membri din cei 27, în plenul Camerei s-a anunțat că au fost prezenți 24 de membri, iar 21 au votat pentru.
Printre cei suspectați că ar fi votat pe "furiș" se afla și deputatul con-stănțean Dănuț Culețu care este membru în Comisia Juridică. În aceste împrejurări, el a dorit să clarifice lucrurile și a negat cu vehemență că ar fi votat amendamentele proiectului.
"Resping orice fel de speculație pe această temă. Lucrările Comisiei Juridice s-au desfășurat în două etape - în cursul după-amiezii, respectiv, serii de luni, iar ordinea de zi a avut inițial un singur proiect de lege. Având în vedere suplimentarea ordinii de zi, aceasta a fost una din inițiativele legislative nou introduse, iar atenția acordată a fost una sporită dată fiind graba cu care PSD a dorit adoptarea acestor forme de amnistiere și grațiere, care nu are nicio legătură cu principiile mele de drept și morale. Pentru a înlătura orice fel de suspiciune și pentru a pune capăt oricăror supoziții legate de poziția mea în raport cu această propunere, mă declar total împotriva adoptării unor astfel de prevederi și votul final dat va fi unul clar împotrivă", a declarat deputatul Dănuț Culețu.
Revenind la amendamentele adoptate de comisie în secret, proiectul prevede amnistierea infracțiunilor pedepsite cu închisoare de până la șase ani și grațierea pedepselor cu închisoarea de până la șapte ani. Termenele inițiale erau de până la patru ani pentru amnistie și de șapte ani pentru grațiere.
Proiectul de lege inițiat de deputații Mădălin Voicu și Nicolae Păun este extrem de controversat, nu numai pentru că va permite grațierea unui număr mare de infractori cu pedepse de până la șapte ani de închisoare, ci mai ales pentru că îi scapă de închisoare pe foarte mulți foști demnitari, printre care Adrian Năstase, Gigi Becali, Cătălin Voicu, Relu Fenechiu sau Dan Vociulescu.
Taguri

Comentează știrea

Hanibal
12 decembrie 2013
amnistie-gratiere

Raspunsul dlui Culetu la acuzatia ca a votat cu acest proiect ticalos nu este satisfacator. A participat sau nu la sedinta din noaptea respectiva ? Si daca a participat ce a facut concret ? A protestat,a parasit sala,a informat mass-media? Revenind la problema care a scandalizat deja o serie de state din UE , este cazul sa credem ca a amnistia (gratia) pe un om neansemnat , in cazul cel mai rau,este a readuce in sanul societatii pe un om capabil de un rau mai mic,de a-i da o sansa sa demonstreze ca s-a "reeducat".Dar a amnistia (gratia ) pe un raufacator de rele ,mare prin pozitia lui sociala, este a lasa in fruntea societatii pe un om capabil de un rau mare.Mai exista o deosebire.Conduita unui om mic nu e sugestiva pentru nimeni ; dar exemplul rau dat de oamenii de sus este devastator pentru moralitatea publica.Dl Culetu,in loc de declaratii neconvingatoare trebuia sa scoata imediat organizatia in strada si sa protesteze asa cum au facut altii. Sa speram ca o va face si doar asa ne va convinge ca banuiala care planeaza asupra sa este falsa.Daca n-o va face inseamna ca este complice pasiv la marsavia care se pune la cale de catre USL si nu numai.

gogu
12 decembrie 2013
va ajuta pe toti si in mandatele urmatoare

Conceptiile tale morale se vedeau in caz ca erati din nou la putere,singura diferenta intre voi si astia este cantitatea de furt per timp de mandat care la voi a fost mai eficace iar astia vor in trei ani ramasi sa scoata pirleala dar fara frica legii.

fan Ceahlaul
12 decembrie 2013
Parlamentul Romaniei....?

Lasati ma oamenii nevinovati sa vina acasa. Ce va cacati pe voi atat? Culetu, fii barbat si voteaza pentru, cu amendament sa se reduca perioada, pana in 4 ani. Tarile europene au dat amnistii si gratieri, numai noi romanii suntem Gica Conntra. Ce ne tot invartim in jurul cozii? Nu zic sa se elibereze marii infractori sau violatori, demnitari care au furat, zic sa se faca dreptate. Si nenea Cuculetzu, mai stai si tu prin Parlament sa muncesti, ca te-au luat astia la ochi.....cam trageti chiulul!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei