Consilierii locali au decis! Festivalul de Muzică Uşoară de la Mamaia se va relua, dar în Piaţeta Perla

de Mircea GHIȚĂ Vineri, 30 Iunie 2023 1149
Consilierii locali din municipiul Constanţa au fost convocaţi joi, 29 iunie, în şedinţă ordinară, iar pe ordinea de zi s-au aflat 40 de proiecte de hotărâre, în timp ce pe ordinea de zi suplimentară au mai fost încă patru.
Toate acestea au fost analizate şi apoi votate în ședinţa care a avut loc în format online, iar la aceasta au participat 26 de consilieri locali din 27.
Unul dintre cele mai importante proiecte aflate pe ordinea de zi a fost proiectul de hotărâre privind aprobarea protocolului de colaborare dintre Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada”, Consiliul Judeţean Constanţa şi Municipiul Constanţa, în vederea organizării și desfășurării Festivalului Național de Muzică Ușoară „Mamaia”.
Mai exact, acest proiect presupune practic reluarea celebrului festival de muzică uşoară „Mamaia”, însă nu în incinta „Teatrului de Vară Mamaia” care în prezent se află în paraginăm ci în Piaţeta Perla.
Consilierii USR din Constanţa nu au fost deloc de acord cu acest proiect şi au votat „abţinere”.
De cealaltă parte, consilierii PNL şi PSD au votat „pentru”, iar proiectul a fost adoptat cu 17 voturi „pentru” şi 7 „abţineri”.
Consilierul local USR din Constanţa, Mihai Ochiuleţ, a fost foarte ferm în declaraţii vizavi de adoptarea acestui proiect.
„Mihai Lupu și Vergil Chițac, acești impostori incompetenți pe mâinile cărora au ajuns județul și orașul nostru, vor ca festivalul Mamaia să se desfășoare pe o scenă minusculă, amenajată în piațeta Perla. Un fel de hai să facem o șezătoare cu boxe, îi aducem pe unii să cânte și să-i zicem Festivalul de la Mamaia, apoi ne lăudăm cu el. Ca bătaia de joc să fie completă, țineți cont că piațeta Perla este la doi pași de ruina Teatrului de Vară - loc lăsat acum în paragină, dar care a găzduit nenumărate ediții ale festivalului și pe scena căruia s-au lansat nume mari ale muzicii ușoare românești.
Festivalul Național de Muzică Ușoară Mamaia este unul dintre brand-urile puternice ale acestui oraș. Amintiți-vă că, exceptând Brașovul, an de an, Constanța și Mamaia erau promovate masiv pe postul național datorită acestui eveniment artistic. Festivalul de la Mamaia devenise o tradiție și un simbol! Face parte din cultura acestui oraș, era ceva cu care ne mândream și de care corupții și incompetenții, care au jumulit Constanța și stațiunea, pur și simplu și-au bătut și vor în continuare să își bată joc”, a declarat Mihai Ochiuleţ.
Fostul viceprimar al municipiului Constanţa, Florin Cocargeanu, s-a întrebat pe parcursul şedinţei de ce Consiliul Judeţean Constanţa, împreună cu Primăria Constanţa şi alte instituţii competente nu s-au ocupat până în prezent de reabilitarea „Teatrului de Vară Mamaia” şi abia apoi festivalul să poată să fie organizat, în timp ce actualul viceprimar al municipiului Constanţa, Ionuţ Rusu, a explicat că acest festival ar urma să fie un preview al adevăratului Festival de Muzică Uşoară „Mamaia”.
Un eveniment emblematic pentru litoralul românesc
Reamintim că, după 42 de ediții, îndrăgitul festival găzduit de Teatrul de vară din stațiunea Mamaia avea să se oprească brusc în anul 2011. Inaugurat pe 25 august 1963, cu o capacitate de 1.100 de spectatori, pe scena acestui teatru au cântat, la prima ediție, nume mari, precum Ioana Radu, Dorina Drăghici, Luigi Ionescu, Gigi Marga, Nicolae Niţescu, Ludovic Spiess, Doina Badea și Aurelian Andreescu.
La început, Festivalul de la Mamaia a fost un festival de creație. Interpreții cântau piesele care le erau încredințate de către compozitori. La primele trei ediții ale festivalului (1963, 1964, 1965), piesele din concurs au fost prezentate în două interpretări, după modelul Festivalului de la San Remo.
În 1963, la debutul Festivalului National de Muzică Ușoară Mamaia, Margareta Pâslaru avea deja cinci ani de activitate, fiind o artistă recunoscută și foarte iubită de marele public. În numai opt ediții, Margaretei Pâslaru i s-au încredințat 35 de melodii la Festivalul Mamaia ’63, ’64, ’65, ’69, ’71, ’73, ’75, ’76
La primul festival de muzică ușoară românească de la Mamaia, Margareta Pâslaru, și-a asumat răspunderea prezentării primului cântec al celui mai tânăr compozitor, Florin Bogardo. Rezultatul a fost pe măsura așteptărilor.
În 1976, Festivalul de la Mamaia a fost întrerupt şi s-a reluat abia în 1983, cu două secţiuni, Creaţie şi Interpretare. Din 1991, s-a introdus şi secțiunea Şlagăre. Din 2006, Festivalul a revenit la două secțiuni, iar din 2011 a fost introdusă şi secțiunea rock Teo Peter. Din 2012, niciun spectacol nu s-a mai ținut la Teatrul de Vară din Mamaia. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei