VIDEO/Comuna Cumpăna, rezultate favorabile în cadrul proiectului ce vizează o administrație locală transparentă

de Alina DRACOPOL Miercuri, 20 Septembrie 2023 890
În perioada 19 – 21 septembrie 2023, la Hotelul MyContinental din municipiul Sibiu, Asociația Comunelor din România a implementat proiectul „Îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor pentru cetățeni – o administrație publică transparentă și responsabilă”, în valoare de 3.277.088,00 Euro, beneficiind de un grant oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene, în cadrul Programului Dezvoltare locală, care a început în luna februarie 2020.

Comuna Cumpăna a fost implicată în activitatea proiectului, prin organizarea sesiunii de formare pilot nr. 8 - „Interacțiune și colaborare între Consiliul local, aparatul de specialitate al primarului, servicii de specialitate la nivelul comunei Cumpăna, județul Constanța”.

La această sesiune au participat 27 de persoane: funcţionari publici, personal contractual şi consilieri locali. Rezultatul constă în faptul că numărul funcționarilor publici, care fac obiectul unor investigații demarate de Agenția Națională de Integritate s-a redus, odată cu implementarea proiectului. Există o scădere a cazurilor de incompatibilitate sau conflict de interese dintre funcţionarii locali și / sau publici din primăriile comunale cu minim 6% la nivel național.
În România, există un număr semnificativ de decizii ale Agenției Naționale de Integritate – ANI – pentru funcționarii locali, cu privire la incompatibilități și conflicte de interese.
Admistraţia locală din România, patru probleme
Proiectul a vizat creșterea gradului de conștientizare a reprezentanților autorităților locale cu privire la aspectele care țin de integritate, transparență decizională, incompatibilități și conflict de interese.

Scopul principal al acestei inițiative are în vedere consolidarea capacității administrației publice locale din România care se confruntă cu patru probleme: transparență scăzută în timpul procesului de luare a deciziilor, gestionarea deficitară a resurselor umane din administrație, birocrație excesivă și capacitatea redusă de a furniza servicii publice.
Pornind de la aceste puncte slabe ale administrației publice locale din România, proiectul urmărește creșterea responsabilității autorităților locale, transparența decizională și asimilarea unor informații esențiale cu privire la legislația din domeniile incompatibilității și conflictului de interese.

Au fost organizate la nivel național sesiuni de instruire și consultanță pentru reprezentanții autorităților locale, fiind creat şi un centru de informare on-line (www.e-tic.ro), care furnizează informații actualizate despre legislația în domeniul conflictelor de interese, integritate, transparență decizională și incompatibilități, iar totodată vor fi dezvoltate ghiduri de bune practici.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei