Sarcina și menopauza își pun amprenta și asupra părului

de Mirabela ȘERBĂNESCU Joi, 24 August 2023 264
Sarcina, perioada de post-partum și menopauza induc în corpul femeii o serie de modificări ale hormonilor sexuali. Specialiştii spun că aceste modificări endocrine participă la controlul producerii de sebum și modularea creșterii firului de păr. În general, aceste modificări apărute în zonele piloase ale corpului sunt consecința unor stări fiziologice. În cursul sarcinii au, însă, caracter tranzitor, calitatea și cantitatea podoabei capilare revenind la valorile anterioare la câteva luni după naștere. În schimb, în menopauză, alopecia difuză observată la majoritatea femeilor este permanentă și evolutivă.
Cum spuneam, în sarcină corpul suferă numeroase schimbări, printre care și modificări ale pilozității. În principal, aceste modificări sunt produse de hormoni (creșterea estrogenului) care afectează ciclul de creștere al părului. După naștere, nivelul estrogenului scade, unii foliculi de păr intrând în catagen (cădere), în timp ce alții în telogen (repaus). Firele de păr existente cad în mod normal, dar nu proporțional cu creșterea unora noi, conducând la rarefierea părului. Pierderea părului este evidentă în 1-4 luni și poate continua câteva luni, după care reintră în normal, fără a fi necesar un tratament, fiind o modificare fiziologică.
Pierderea părului în post-partum este de aproximativ două până la trei ori față de normal, conducând la o alopecie tranzitorie și evidentă. Căderea mai accentuată a părului este observată după spălare și pieptănare. Totodată, căderea poate fi accentuată și de trauma psihologică și fizică a travaliului, care asociază pierderi de sânge, nivele scăzute de proteine plasmatice și anticoagulanți. Toate aceste modificări sunt diminuate la următoarele sarcini.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei