Sarea chinezească, aditivul care "prăjește" neuronii

de Vali PAPATANASIU Duminică, 30 Octombrie 2016 2327
Glutamatul de sodiu, E621, sau în termeni populari sarea chinezească este un aditiv universal, corector de gust, indispensabil din majoritatea alimentelor, care dă un gust special, miraculos alimentelor în a căror componență intră.

Glutamatul excită papilele gustative, care la rândul lor trimit impulsuri nervoase către creier. Acolo, odată detectat cel de-al 5-lea gust, informația este transmisă mai departe către encefal unde se naște plăcerea, magia celui de-al 5-lea gust: Umami. Îl pierdem la înțărcare, tânjim după el fără să ne dăm seama, dar îl redescoperim în carne, în roșiile coapte și zemoase, în ciuperci, în deliciosul parmezan, în pește și chiar în fructele de mare.

Acest aditiv universal este folosit excesiv, pentru a acoperi toate carențele produselor, din punctul de vedere al gustului. Deși este un aditiv extrem de nociv el este aprobat de autorități, iar producătorii din industria alimentară îl utilizaează excesiv pentru a-și vine marfa.

O proporție considerabilă a oamenilor, aproximativ 25%, este sensibilă la acțiunea glutamatului monosodic. Cele mai frecvente simptome sunt: pierderea memoriei, hiperactivitate, sindromul oboselii cronice, amorțeală, dureri de cap, migrene, agitație, iritabilitate, confuzie mintală, amețeală și chiar modificări de comportament, depresie, paranoia, sindromul Alzheimer și boala Parkinson. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei