Sexul nu va dăuna bebelușului în timpul unei sarcini normale, necomplicate

de Mirabela ȘERBĂNESCU Joi, 21 Decembrie 2023 338
Aţi rămas gravidă şi nu ştiţi dacă este permis sau interzis sexul în timpul celor nouă luni de sarcină? Potrivit specialiştilor, sexul nu va dăuna bebelușului în nici o etapă în timpul unei sarcini tipice, necomplicate, întrucât el este protejat de mușchii puternici ai uterului, de lichidul amniotic și de mucusul care se dezvoltă în jurul colului uterin.
Cu toate acestea, unii oameni cred că activitatea sexuală sau orgasmele ar putea dăuna copilului și că ar crește riscul unui avort spontan sau ar putea induce travaliul sau o naștere precoce. Cu toate acestea, într-o sarcină sănătoasă, fără probleme, nici una dintre aceste supoziții nu este adevărată. Multe studii au concluzionat că sexul vaginal în timpul sarcinii nu are legătură cu un risc crescut travaliu sau de naștere prematură. Totuşi, în cazul în care un medic consideră că aveţi un risc ridicat, acesta vă poate recomanda să evitați actul sexual pe toată perioada sarcinii sau doar în ultimele luni. Este posibil ca un orgasm sau o penetrare sexuală să inducă contracții Braxton Hicks târziu în sarcină (Braxton Hicks sunt contracții ușoare pe care unele femei le experimentează spre sfârșitul sarcinii). Chiar şi aşa, aceste contracții nu indică sau nu induc travaliul, susţine dr. Raluca Hera, deci nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. „Cum se modifică dorința sexuală în sarcină? Aceasta declanșează multe schimbări care pot afecta comportamentul sexual al unei femei. Pe de o parte, nivelurile mai mari de estrogen și progesteron, precum și o creștere a fluxului de sânge către organele genitale pot duce la o dorință sexuală crescută. Pe de altă parte, greața, oboseala, stresul și numeroasele schimbări fizice care apar ca urmare a sarcinii pot reduce dorința unei femei de a face sex. Femeile nu vor reacționa toate în același mod la schimbările hormonale. Cu toate acestea, de obicei dorința sexuală a unei femei scade în primul trimestru, crește în al doilea și scade din nou în cel de-al treilea trimestru. În primul trimestru, unele femei observă scăderi atât ale dorinței sexuale, cât și ale satisfacției sexuale. Nivelul de hormoni, simptomele fizice inconfortabile și stresul pot scădea libidoul unei femei”, a explicat medicul.
Astfel, după ce un embrion se implantează în peretele uterului, celulele din placentă încep să producă un hormon numit gonadotropină corionică umană (HCG). Acest hormon stimulează producerea altor hormoni, cum ar fi estrogenul și progesteronul. Creșterea nivelului hormonal în primul trimestru poate provoca modificări ale dispoziției și greață. Alte simptome pot afecta, de asemenea, libidoul în acest moment, inclusiv: oboseală, stres, probleme digestive, sâni sensibili și umflați. Disconfortul sau durerea în timpul activității sexuale pot provoca o anumită îngrijorare, dar această stare este comună. Ca urmare, încercarea anumitor pozițiilor ar putea rezolva această problemă. Femeile care doresc să facă sex, dar găsesc inconfortabile anumite poziții sexuale, ar putea dori să ia în considerare alte forme de intimitate în acest moment. În etapele avansate ale sarcinii, ar trebui să alegeţi poziții care nu pun presiune pe burtă, cum ar fi poziția misionară. Deci, dacă nu aveţi interdicție de la doctor, atunci aveţi grijă doar ca tot ce faceţi să fie confortabil și să vă simțiţi bine.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei