Musulmanii din județul Constanța sunt îngroziți. De ceva timp, în cimitirele lor nu mai există locuri pentru a-și putea îngropa rudele decedate. Disperarea i-a cuprins mai ales pe cetățenii cei mai în vârstă sau copiii acestora, pentru că nu știu ce vor face când va veni momentul fatidic.
"Eu, spre exemplu, mi-am cumpărat locul de veci cu ani în urmă, dar cine nu a făcut acest lucru, nu știu ce va face la necaz. Am auzit că toate cavourile au fost date. Ce ne facem în aceste condiții? Unde ducem morții?", ne-a declarat Ilhan. P., un etnic turc, în vârstă de 77 de ani.
Un altul spune că, în condițiile în care cele două cimitire sunt pline ochi, autoritățile ar trebui să ia atitudine și să-i ajute. "Nici în Cimitirul Central nu mai ai unde să arunci un băț, dar în urmă cu ani de zile a fost construit Municipalul, deci s-a găsit o soluție. Având în vedere că în Dobrogea conviețuim atât de multe etnii, ar trebui să găsim rezolvarea la problemele stringente ale fiecăreia dintre ele. Așa este normal. Noi, în schimb, suntem ignorați. Ce trebuie să facem pentru a fi băgați în seamă?", a subliniat Edis M.
Analizând situația, este evident că, în județul Constanța se impune
organizarea unui nou cimitir musulman, dacă cele existente sunt la capacitate maximă.
Desigur, situația este cunoscută de toată lumea, iar demersuri, solicitări, s-au tot făcut de-a lungul timpului. Șeful Cultului Musulman din România, Iusuf Murat a declarat că au trimis la Primăria Constanța o mulțime de cereri în acest sens, dar nu au primit un răspuns. "Ne dorim de mulți ani încă un cimitir, la ieșire din Constanța, spre Valu lui Traian și tot sperăm ca municipalitatea să ne ajute cu PUZ-ul în zona respectivă pentru a-l putea pune în folosință", a declarat el.
Terenul are 35.000 mp
Precizăm că amplasamentul la care facem referire are o suprafață totală de 35.000 mp din acte și se află în proprietatea municipiului Constanța, atribuit în folosință Muftiatului, încă din anul 2002.
Cu toate că au trecut atâția ani de când au terenul și planurile musulmanilor nu s-au realizat, reprezentanții Cultului Musulman încă speră că vor avea cel de-al treilea cimitir, după cel de la Intim și celălalt din cartierul constănțean Anadalchioi. Se pare că ambele sunt pline ochi la acest moment. Norocul unora dintre etnici este că s-au ocupat de această problemă din timp și și-au cumpărat "locuințele" pentru viața de dincolo. Ce se va întâmplă, însă, cu cei care nu au făcut acest lucru? "Ce vom face cu morții? Unde mergem cu ei?", se întreabă muftiul.
El spune că este, totuși, optimist și speră, în continuare, ca primăria să-și facă datoria cât mai repede și să-i ajute să-și înmormânteze morții în terenul care le-a fost pus în folosință de foarte mult timp.
Desigur, și terenul alocat are propria lui poveste. De ce nu a putut fi folosit până acum? Solicitările sunt făcute de mult timp, dar pentru că nu au fost găsiți proprietarii de lângă, în scopul încheierii tuturor actelor necesare, folosirea lui a fost amânată de la un an la altul. Acum se mai așteaptă doar PUZ-ul.
Situația este cu atât mai gravă, cu cât, în prezent, la cimitirul din Anadalchioi nu a mai rămas nici o alee liberă. Deocamdată, oamenii sunt înmormântați, în limita posibilităților, dar foarte curând nu vor mai exista soluții.