De ce nu se mai simte mirosul neplăcut la intrarea în stațiunea Mamaia

de Andreea PERHAIȚĂ Joi, 26 Septembrie 2013 454
Prima stație din România de epurare a apei acoperită integral și unde nu se simte miros neplăcut este cea de la Constanța, la intrarea în stațiunea Mamaia. După ani de zile în care s-au căutat soluții pentru a reduce mirosul urât din zonă, RAJA a aplicat pentru finanțare europeană și a primit bani cu care a construit acoperișuri pentru bazinele cu pricina. S-au cheltuit aproape
48 de milioane de lei, din care două treimi au venit de la Uniunea Europeană.
În luna iunie a anului 2011, la Constanța, demara un proiect ambițios, intitulat "Instalații de control și reducerea mirosului în zona obiectelor ce degajă miros, inclusiv mutarea treptei nămolului - localitatea Constanța". S-a muncit susținut și lucrările s-au încheiat înainte de termenul planificat în program, octombrie 2013. "Este o premieră națională, aceasta fiind prima stație de epurare acoperită integral. De asemenea, nămolul este pompat la opt kilometri distan-ță, la stația de gospodărire a nămo-lului din Poiana, pentru a elimina disconfortul creat de transportul acestuia pe șosea. Astfel, nu se mai creează niciun disconfort zonei turistice din această parte a Constanței. Este cea mai modernă stație din țara noastră: toate decantoarele, bioreactoarele sunt acoperite integral și toată construcția arată mai mult a mall decât a stație de epurare", a precizat directorul adjunct al S.C. RAJA S.A., Aurel Presură.
Tot nămolul produs de stație, aproximativ 60 tone pe zi, este pompat până în-afara localității Poiana, acolo unde RAJA intențio-nează să construiască, tot din fonduri europene, o stație de compost, pentru a-l folosi în agricultură. De asemenea, investiția în stația de la Constanța nu se oprește aici și, tot în cadrul unui program de finanțare de la Uniunea Europeană, vor fi montate, pe acoperișurile bazinelor, panouri fotovoltaice pentru a produce energia electrică necesară funcționării stației. "Proiectul îl avem, ne mai trebuie fondurile", a anunțat Aurel Presură.
"A luat tot ce se putea lua!"
Prezent la Constanța, secretarul de stat din cadrul Ministerul Fondurilor Europene, Gabriel Onaca, a ținut să felicite RAJA pentru performanța de a finaliza proiectul înainte de termenul propus. "RAJA Constanța ne-a făcut o surpriză plăcută și a contribuit la maximizarea absorbției fondurilor europene. RAJA Constanța este cel mai bun beneficiar al fondurilor europene pe proiectele de mediu, care a accesat tot ce se putea accesa ca finanțare nerambur-sabilă. Avem de-a face cu un model de funcționare, nu doar de proiect și ar trebui să acorde consultanță și altor companii din țara noastră", a spus secretarul de stat.
25 localități din județ au rețele complet automatizate
Tot o premieră a marcat S.C. RAJA S.A., ieri, la Cobadin, acolo unde a lansat programul SCADA pentru automatizarea stațiilor de alimentare cu apă din localitățile din zonă. SCADA este o tehnologie care oferă operatorului posibilitatea de a primi informații de la echipamente situate la distanță și de a transmite un set limitat de instrucțiuni către acestea. Astfel se reduc costurile de întreținere și eventualele defecțiuni pot fi remediate în timp foarte scurt. Și în acest proiect, RAJA a reușit să atragă finanțări externe. Valoarea totală a lucrărilor a fost de aproximativ două milioane de euro, din care 1.200.000 dolari au fost oferiți printr-un grant al Guvernului Statelor Unite ale Americii, prin Agenția de Comerț și Dezvoltare de la nivelul Ambasadei SUA la București, iar echipamentele în valoare de 600.000 euro au fost donate de către compania Motorola.
25 de localități (Cobadin, Ciobă-nița, Viișoara, Osmancea, Mereni, Ciocârlia de Sus, Ciocârlia de Jos, Lanurile, Pietreni, Adamclisi, Zorile, Urluia, Amzacea, General Scărișoreanu, Plopeni, Chirnogeni, Independența, Comana, Tătaru, Pelinu, Darabani, Vâlcele, Negru Vodă, Cotu Văii și Vârtop) vor avea sisteme de alimentare cu apă, complet automatizate. Practic, se va reduce cu aproape un sfert consumul de energie electrică și se va reduce numărul de avarii de la 15 avarii pe lună la 4 - 5, prin monitorizarea și adaptarea permanentă a presiunilor pe fiecare rețea și intervenția rapidă pentru remediere.
"RAJA intenționează extinderea proiectului SCADA, fiind deja elaborat studiul de fezabilitate pentru zona Băneasa, care include 11 localități și fiind deja întocmit studiul radio pentru toate celelalte localități din zona de operare", a mai adăugat directorul Aurel Presură.
Taguri

Comentează știrea

un speriat
26 septembrie 2013
țeapă

Toată stația trebuia mutată la Poiana. Cum să mesteci caca la ieșire din stațiune. Mazăre nu știe că el are nasul înfundat. Au luat teren din lac au cheltuit o grămadă de bani ca să acopere o mare prostie. Făceau două săli de expoziții cu acoperișul ăla. Și ce loc superb la intrare în stațiune pe malul lacului au stricat cu porcăria asta. De ce nu vă pasă când mergeți la vot?!?!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei