Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului

75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist Auschwitz. Cum a fost posibil?

176
75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist Auschwitz. Cum a fost posibil? - documentar1-1580245611.jpg

Articole recomandate

Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului este marcată, în fiecare an, la 27 ianuarie. În 2020, s-au împlinit 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist Auschwitz și, totodată, de la înființarea Organizației Națiunilor Unite (ONU). 


Cu acest prilej, programul de informare "Holocaustul și Organizația Națiunilor Unite" a ales tema "75 years after Auschwitz - Holocaust Education and Remembrance for Global Justice". Potrivit ONU, tema reflectă importanța, după 75 de ani de la Holocaust, a acțiunii colective împotriva antisemitismului și a altor forme de prejudecată pentru a asigura respectul pentru demnitatea și drepturile tuturor oamenilor de pretutindeni. 


Rezoluția 60/7 din 2005 a Adunării Generale a ONU, care a decis marcarea Zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului, încurajează statele să comemoreze victimele Holocaustului și să dezvolte programe educaționale în materie de Holocaust. De asemenea, documentul respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie integral sau parțial, și felicită statele care s-au angajat în mod activ în conservarea siturilor care au servit ca lagăre de exterminare naziste, lagăre de concentrare, lagăre de muncă forțată și închisori în timpul Holocaustului. 


Totodată, Rezoluția Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite 61/255 adoptată la 26 ianuarie 2007 condamnă orice negare a Holocaustului și îndeamnă toate statele membre să respingă fără rezerve negarea Holocaustului. 
Documentul apreciază instituirea de către secretarul general al ONU a programului de informare "Holocaustul și Națiunile Unite" și, de asemenea, salută includerea de măsuri în programele educaționale ale statelor membre în vederea neutralizării încercărilor de a nega sau minimiza importanța Holocaustului. 


Poveștile dramatice ale supraviețuitorilor 
În fiecare an, cu prilejul Zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului, sunt organizate o serie de manifestări și de activități la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York și la birourile ONU din întreaga lume. 


l Luni, 27 ianuarie, la sediul Națiunilor Unite, a fost organizată o ceremonie, la împlinirea a 75 de ani de la eliberarea de către forțele sovietice a lagărului de la Auschwitz-Birkenau, în 27 ianuarie 1945. Manifestarea a fost găzduită de subsecretarul general al Organizației Națiunilor Unite pentru Comunicații Globale, Melissa Fleming. Printre vorbitori, s-au numărat secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, reprezentanții permanenți ai Germaniei, Israelului și Statelor Unite la ONU, șeful Oficiului pentru prevenirea genocidului, Castro Wesamba. De asemenea, au fost prezenți supraviețuitorii Holocaustului Shraga Milstein și Irene Shashar, care vor face cunoscute poveștile lor. Rabinul Arthur Schneier a spus rugăciunile memoriale din Kaddish, iar violonistul Itzhak Perlman a adus o contribuție muzicală. 
  
În aceeași zi, la sediul central al ONU, s-a deschis expoziția "Seeing Auschwitz", realizată de Musealia (Spania), în colaborare cu Muzeul de Stat din Auschwitz-Birkenau (Polonia). Expoziția va putea fi vizionată până pe 24 februarie 2020. 


Misiunea permanentă a Turciei la ONU a găzduit, cu ocazia Zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului, un eveniment în cadrul căruia pianista turcă Renan Koen a susținut un recital de pian. Renan Koen este cunoscută pentru eforturile sale de a publica poveștile de viață, idealurile și lucrările compozitorilor care au continuat să creeze, în ciuda interdicțiilor care le-au fost impuse în timp ce erau închiși în lagărele de concentrare în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. 


Tot în 27 ianuarie, B'nai B'rith International și Misiunea permanentă filipineză la ONU, în cooperare cu Societatea SUA-Filipine, au găzduit o expunere privind refugiații evrei din Europa în Filipine, înainte de Al Doilea Război Mondial. 


Expoziții deschise în toată lumea 
l Ieri, la sediul ONU, a fost deschisă expoziția "Crimes Uncovered: The First Generation of Holocaust Researchers", care prezintă istorici și universitari evrei ce au documentat și au protejat dovezile acțiunilor întreprinse împotriva poporului evreu în timpul Holocaustului și au făcut lobby pentru a atrage atenția asupra a ceea ce se întâmpla în Europa ocupată de naziști. Expoziția va putea fi vizionată până pe 24 februarie 2020. 


De asemenea, la sediul ONU, a fost prezentat proiectul expozițional "Lonka", un omagiu fotografic adus ultimilor supraviețuitori ai Holocaustului. Proiectul a fost realizat în 2019, când mai mulți fotografi profesioniști au surprins imagini cu supraviețuitori ai Holocaustului. Expoziția va putea fi vizionată până pe 7 februarie 2020. 


l Astăzi, se deschide expoziția "Some were Neighbors", care abordează una dintre întrebările centrale ale Holocaustului: "Cum s-a întâmplat?". Expoziția este realizată de Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii și va putea fi vizionată până pe 24 februarie. 


l Mâine, la Librăria Națiunilor Unite, va avea loc o discuție, în baza cărții "Renia's Diary: A Holocaust Journal" - "Jurnalul Reniei: un jurnal al Holocaustului", cu sora mai mică a Reniei, supraviețuitoare a Holocaustului, Elizabeth Bellak și fiica acesteia, Alexandra. Evenimentul va fi moderat de jurnalistul Robin Shulman. 


Zilele filmului "Memoria Holocaustului" 
l În România, cu prilejul Zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", în colaborare cu Muzeul Național al Țăranului Român, a organizat, în perioada 24-26 ianuarie 2020, la Cinema Muzeul Țăranului, programul Zilele filmului "Memoria Holocaustului". 
(Sursa: Agerpres)




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7681 secunde