Ce mai soare luminos, ce mai vreme de chiulit

Concurs Absențele curg în cataloage cu miile

529

Articole de la același autor

Deși vremea s-a "jucat" cu șifonierul nostru, soarele i-a îmbiat pe adolescenți să iasă la o bârfă în parc. Dar nici pe frig ei nu au stat, cuminți, în clase.
Sângele tinereții circulă altfel, nu ține cont de grade. Și nici de cursurile din orar. N-avem, cu toate că ar fi foarte interesant de aflat, o statistică a orelor pe care elevii nu le agreează, dar sigur dacă unul spune "Hai, bă, dă-ți-l drek p’ăsta de fizică!" s-a și format o gașcă de suport. Că doar liderul decide, iar dacă nu te integrezi nu ești… true!
O recentă statistică solicitată tuturor instituțiilor de învățământ din județ de către Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța, pe luna februarie, relevă un impresionant număr de absențe.
Spre exemplu, ne-au surprins cele 1.710 absențe consemnate în cataloagele Școlii nr. 1 Hârșova la 35 de elevi de ciclu primar. Explicația avea să vină de la Camelia Șerban, directoarea instituției, care ne-a declarat că acolo învață preponderent elevi de etnie romă, iar în anotimpul rece aceștia motivează că nu mai au cu ce se îmbrăca și încălța pentru a veni la școală. "Sunt director al acestei instituții din anul 2007 și observ că înregistrăm din ce în ce mai mulți absenți pe perioada sezonului rece. Nu-i mai afectează nici mustrările în fața clasei, nici scăderea notei la purtare. Avem acțiuni comune cu Poliția de proximitate, dar fiind o instituție la periferia localității, nu mai țin nici amenințările cu tot soiul de amenzi. Și cum primirea alocației nu este condiționată de prezența la școală, ei vin și pleacă atunci când vor. Probleme avem și la ciclul gimnazial, întrucât se întemeiază căsătorii premature".

"Noi chiar le punem absențele!"
Un număr și mai impresionant de absențe se înregistrează la licee. Ne-am mirat să descoperim că printre nedoriții "fruntași" pe ramură se numără și Grupul Școlar de Electrotehnică și Telecomunicații Constanța, instituție renumită la nivel național pentru catalogul special care părea să fi rezolvat problema absenteismului. Spre exemplu, la nivel liceal, din 522 de elevi, 356 au înregistrat 2.151 de absențe. "Există o singură explicație, și anume aceea a faptului că 40% dintre elevii noștri sunt navetiști, iar dimineața, la prima oră, e chiar o problemă pentru ei să ajungă cu mijloacele de transport", ne-a explicat ing. Gheorghe Gavrilă, director. "Intenționăm să intrăm puternic în problemă și cu sprijinul părinților, care în dese rânduri ne-au invocat faptul că n-au nicio vină copiii lor că repartizarea computerizată i-a aruncat atât de departe de casă. Și să știți că eu nu dau dispoziție la profesori să treacă cu vederea absențele, și chiar le punem".
Măcar directorul Gavrilă a recunoscut că absenteismul este o problemă. Dar mai sunt și instituții unde directorii ne-au declarat că s-a strecurat o eroare și că n-au cum să fie atâtea absențe în cataloage. Spre exemplu, la Liceul Teoretic "Emil Racoviță" din Techirghiol, la un total de 199 liceeni, 169 au înregistrat 1.535 de absențe. Contactată, directoarea Mihaela Airinei ne-a declarat că monitorizează lunar absențele și că "aș fi luat foc dacă aceste cifre ar fi fost cele reale. Diriginții țin legătura permanent cu părinții. Au fost probleme cu elevii de la SAM, dar le-am reglat".
Și directoarea Colegiului Tehnic "Pontica" a afirmat că la mijloc ar fi o eroare. "Probabil că s-au centralizat și absențele pe luna martie. E drept că avem foarte mulți navetiști, circa 30%, dar avem și ore de consiliere în care discutăm cu elevii această problemă, în parteneriat cu Poliția", declara Marioara Patape.
Conform regulamentului școlar, un elev până în clasa a X-a nu poate fi exmatriculat ca urmare a cumulului de absențe, ci doar i se scade câte un punct la fiecare 10 absențe nemotivate. La clasele a XI-a și a XII-a, odată cu absența numărul 40, elevii și-au semnat exmatricularea. Dar conform afirmațiilor directorului Gavrilă, de la Telecom, sunt atât de șmecheri "abonații" la absențe că și le contabilizează cu grijă și, când încep să se apropie de o limită, dau din colț în colț pentru a le motiva. Și cum sistemul românesc merge ca… uns, absenteismul rămâne doar o problemă de statistică. Sau poate o masă rotundă sau un seminar pe viitor!
Așteptăm cu interes solicitarea unei statistici pentru materiile cu cel mai mare număr de absențe înregistrate, fie ele și motivate, pentru că acestea dau nota de… trecere a profesorului respectiv.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8833 secunde