Alianța PD-L - PSD își asumă politizarea funcțiilor în deconcentrate

1181

Articole de la același autor

Ordonanța de Urgență 37/2009 adoptată în cursul acestei săptămâni și publicată, vineri, în Monitorul Oficial, prevede desființarea în termen de 32 de zile, de la data intrării în vigoare, a "funcțiilor publice, funcțiilor publice specifice, precum și a posturilor încadrate în regim contractual, care conferă calitatea de conducător al serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe
ale administrației publice centrale din unitățile administrativ-teritoriale".

Actul normativ a dat naștere unor critici extrem de acide din partea liberalilor, în vreme ce, pentru democrat-liberali și social-democrați reprezintă o prevedere legală și binevenită în ceea ce privește numirea conducerii deconcentrate-lor. Practic, e o formă de a renunța la numirile ipocrite de până acum, actuala guvernare preferând să-și instaleze oamenii în funcții de conducere pe criterii politice, pe o durată de patru ani.
Chiar și oamenii PSD și PD-L numiți deja în funcții cheie vor fi demiși, apoi numiți din nou după noua ordonanță. Ei își asumă, astfel, niște poziții temporare, fiind nevoiți să renunțe la numirile pe durată nedeterminată. Actul guvernamental previne, astfel, și viitoare acțiuni în justiție ale directorilor care vor fi înlocuiți de o viitoare eventuală guvernare de altă culoare politică.
De menționat este că, la expirarea termenului de 32 de zile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale din țară și, deci, și din Județul Constanța, vor fi conduse de un director coordonator, ajutat de unul sau mai mulți adjuncți. Aceștia sunt numiți prin act administrativ al ordonatorului principal de credite în subordinea căruia funcționează serviciul. Interesant este faptul că, în această perioadă de preaviz, actualii directori cărora le-au sosit deja înștiințările de demitere pot ocupa un post vacant inferior ierarhic din structura serviciului deconcentrat pe care l-au condus, având ulterior posibilitatea de a prezenta un proiect de management în cazul în care vor reveni pe aceeași funcție de conducere.
Directorii generali și adjuncți a peste 33 de instituții deconcentrate din Constanța așteptau, vineri, înștiințările de demitere. O parte dintre aceștia nu primiseră, până la orele 16.00, niciun document. Au fost, în schimb, și directori care au luat cunoștință de demiterea din funcție. Printre aceștia se numără Bogdan Huțucă, directorul general al Direcției Generale a Finanțelor Publice Constanța, iar potrivit Adrianei Damian, director executiv al aceleiași instituții, nu este exclus ca până luni să vină înștiințările atât pentru ea, cât și pentru celălalt adjunct al instituției, în persoana lui Adrian Tinca.
Alte deconcentrate constănțene a căror conducere a fost demisă, ca urmare a Ordonanței 37 sunt: Direcția Sanitar Veterinară - director adjunct, Gheorghe Dincă, Inspectoratul Teritorial de Muncă - director Eugen Bola și adjuncții Tiberiu Pleșu și Marian Becheanu, dar și Direcția Județeană de Statistică - șeful Direcției, Enache Bușu, dar și adjunctul aceleiași instituții, Emil Mocanu.
Potrivit declarațiilor directorului executiv al Casei Județene de Pensii, Oscar Beneș, cei doi directori executiv-adjuncți, Gabriela Goschin și Virginia Stancu, au primit, încă de joi, decizia de încetare a raportului de serviciu.
Printre cei care așteptau, tot în cursul zilei de vineri, înștiințările de demitere, respectiv intrarea în perioada de preaviz, se numărau Claudiu Teliceanu, șeful Direcției Județene pentru Tineret Constanța, Camelia Ciobotaru, directorul Direcției Județene de Sănătate Publică, dar și Vasile Petro, șeful Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Constanța.

PD-L Constanța își menține nominalizările pentru deconcentrate
O serie de controverse au apărut, însă, ca urmare a faptului că Ordonanța nu ar specifica clar care sunt acele instituții și servicii deconcentrate care intră sub incidența ei. De aici, o serie de discuții și nelămuriri. Potrivit liderului județean al PD-L Constanța, senatorul Mircea Banias, acestea vor fi elucidate, cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare, atunci când va fi elaborată o Hotărâre de Guvern, care va avea o anexă cu prevederi explicite pe marginea deconcentratelor vizate.
În ceea ce privește nominalizările și numirile democrat-liberalilor la conducerea instituțiilor care au revenit PD-L-ului, la Constanța, în urma protocolului semnat cu PSD, Banias a menționat că ele rămân neschimbate. În acest sens, liderul pedeliștilor constănțeni a afirmat că Senol Zevri are în continuare sprijinul organizației pentru conducerea Agenției de Protecție a Mediului, în vreme ce Gigi Chiru, pentru Inspectoratul Teritorial de Stat în Construcții. Tot la Inspectoratul de Stat în Construcții, dar de data aceasta la structura județeană, PD-L îl susține pe Dumitru Moinescu.
Pedeliștii constănțeni își vor instala oamenii, după emiterea Hotărârii de Guvern, și la conducerea sanatoriilor balneare și de recuperare din Mangalia, Techirghiol și Eforie. În acest caz, sunt cunoscute disputele cu PSD-ul, din moment ce social-democrații și-au numit omul la Mangalia, pe stomatologul Iulian Pralea, iar la celelalte două sanatorii ar fi făcut lobby la Ministerul Sănătății pentru promovarea în funcțiile de conducere a pesediștilor.

Mircea Banias: "Orban e penibil, ar trebui să tacă"
Prim-vicepreședintele PNL, deputatul Ludovic Orban, a criticat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, OG 37, pe motiv că, prin modificările aduse Legii funcționarului public, actul normativ ar reprezenta "un genocid la adresa corpului de funcționari publici". Orban a precizat totodată că prin această ordonanță, "peste 15.000 de persoane își vor pierde funcțiile peste noapte", ceea ce reprezintă "un atac fără precedent".
În replică, senatorul Mircea Banias a replicat amuzat și indignat în același timp: "Orban vorbește?! Ar trebui să tacă, e penibil! El e cel care m-a dat afară de la APC (n.r. - Banias a fost director al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța) pe motiv că sunt prieten cu Traian Băsescu". "Domnului Orban îi lipsește, pe lângă altele, și decența, e penibil!", a conchis președintele PD-L Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.8223 secunde