Annalena Baerbock: „Locul Republicii Moldova este în Europa”

150
Annalena Baerbock: „Locul Republicii Moldova este în Europa” - 1-1712732666.jpg

Articole de la același autor

Nicio ţară nu este curtea din spate a altui stat, cu atât mai puţin Republica Moldova, al cărei loc este în Europa, a declarat şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său moldovean Mihai Popşoi, aflat într-o vizită la Berlin, relatează Ziarului Naţional de la Chişinău.

„Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu este doar o necesitate geopolitică sau o consecinţă a războiului de agresiune al Rusiei, ci şi o consecinţă a reformelor realizate, iar Germania va sprijini parcursul european al Chişinăului”, a declarat Annalena Baerbock.

Potrivit şefei diplomaţiei germane, liderul rus Vladimir Putin a iniţiat războiul hibrid împotriva Republicii Moldova folosind ca arme „energia, fake news şi separatiştii din Transnistria cu care vrea să dezbine Republica Moldova”.

„În mod impresionant, oamenii din Republica Moldova ţin piept zilnic de doi acestui pericol, iar noi suntem ferm alături de voi, pentru că nicio ţară nu este curtea din spate a altui stat, cu atât mai puţin Republica Moldova, iar locul vostru este în Europa”, a spus Annalena Baerbock, subliniind că „scenariul rus al zonelor de influenţă trebuie contracarat prin solidaritatea noastră europeană comună”.

Ea s-a referit în continuare la pregătirea Conferinţei Ministeriale a Platformei de Parteneriat pentru Moldova, care va avea loc în toamna acestui an la Chişinău, structură coprezidată de Germania, România şi Franţa.

„Vom continua acest parteneriat şi pe viitor prin intermediul Platformei de Parteneriat, care, de la o platformă ad-hoc, se va transforma într-un parteneriat pe termen lung. Aceasta va fi esenţială pentru a vă sprijini necondiţionat parcursul vostru european şi în procesul de reforme în Uniunea Europeană”, a subliniat şefa diplomaţiei de la Berlin.

La rândul său, ministrul moldovean de externe, Mihai Popşoi, a vorbit despre referendumul preconizat să se desfăşoare în toamna acestui an, cu scopul de a introduce obiectivul integrării europene în Constituţia Republicii Moldova.

„Ne dorim ca Republica Moldova să-şi legalizeze statutul de ţară cu adevărat europeană. Pentru asta depunem eforturi susţinute în procesul de reformă atât în domeniul justiţiei, combaterii corupţiei, cât şi în promovarea drepturilor omului şi implicarea femeilor în politică. Ne dorim să devenim un stat membru al Uniunii Europene, fiindcă acest lucru garantează pacea, liniştea şi prosperitatea statului nostru”, a afirmat Popşoi, care este şi vicepremier. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5916 secunde