Antony Blinken: „O ofensivă majoră a Israelului la Rafah ar provoca haos şi anarhie”

145
Antony Blinken: „O ofensivă majoră a Israelului la Rafah ar provoca haos şi anarhie” - 1-1715583383.jpg

Articole de la același autor

O ofensivă majoră a Israelului la Rafah ar provoca haos şi anarhie, fără a elimina Hamas, au avertizat Statele Unite, menţinând presiunea asupra aliatului lor în război, relatează agenţia AFP.

„Planul luat în considerare în prezent de Israel la Rafah riscă să provoace pagube enorme populaţiei civile fără a rezolva problema”, a declarat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken.

Potrivit acestuia, o intervenţie israeliană la Rafah ar risca să creeze haos, anarhie şi, în cele din urmă, o revenire a Hamas.

„Am văzut Hamas revenind în zonele pe care Israelul le-a eliberat în nord, chiar şi în Khan Yunis”, un oraş ruinat aflat lângă Rafah, a menţionat secretarul de stat american.

Statele Unite au ameninţat public că vor suspenda livrarea anumitor categorii de arme către Israel, în special obuze de artilerie, dacă Israelul lansează o ofensivă majoră în oraşul Rafah, sudul Fâşiei Gaza.

XXX

Israelul nu ar trebui să lanseze o ofensivă asupra oraşului Rafah, în absenţa unui plan absolut clar de protejare a populaţiei, a susţinut şeful diplomaţiei britanice, David Cameron.

„Pentru a exista o ofensivă majoră la Rafah, ar trebui să fie un plan absolut clar cu privire la maniera de a salva vieţi şi de a deplasa oameni. Nu am văzut un astfel de plan şi de aceea nu susţinem o ofensivă la Rafah. Fără un plan pentru a proteja populaţia, ar fi extrem de periculos să se încerce o ofensivă majoră”, a declarat ministrul de externe britanic.

Cameron a subliniat că sute de mii de persoane s-au refugiat în Rafah după ce au fugit din alte zone ale Fâşiei Gaza.

David Cameron a menţionat că stoparea vânzărilor britanice de arme către Israel în cazul lansării unui atac terestru israelian asupra Rafah ar consolida mişcarea palestiniană Hamas. El a precizat că Londra se află într-o poziţie complet diferită faţă de SUA în privinţa livrării de arme către Israel.

În opinia sa, un răspuns mai bun pentru Hamas ar fi să accepte un acord privind eliberarea ostaticilor aflaţi în Fâşia Gaza. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.7576 secunde