Atac armat în inima Germaniei. Ucigașul, un elev de 18 ani, și-a tras un glonț în cap

174
Atac armat în inima Germaniei. Ucigașul, un elev de 18 ani, și-a tras un glonț în cap - atacininimagermaniei-1469365648.jpg

Articole recomandate

Tânărul germano-iranian de 18 ani care a ucis vineri seară nouă persoane într-un centru comercial din Munchen s-a sinucis cu un glonț în cap în fața polițiștilor, au informat sâmbătă surse din forțele de securitate din capitala Bavariei (land în sudul Germaniei), transmite EFE. Către orele 18:30 GMT, o patrulă de poliție a dat de urma presupusului atacator care, fiind abordat de către agenți, și-a scos pistolul, a țintit către cap și a tras, a anunțat poliția într-un comunicat. Când s-a întâmplat acest lucru, atacatorul se afla la oarecare distanță de centrul comercial, unde deschisese focul cu circa două ore și jumătate mai înainte.

Agenți în civil trăseseră anterior în direcția tânărului, în parcarea centrului comercial, însă acesta a scăpat nevătămat și a reușit să fugă.

Până acum, poliția anunțase doar că atacatorul s-a sinucis și că trupul său neînsuflețit a fost localizat la circa un kilometru de locul atacului, pe o stradă adiacentă.

Cine este criminalul din Munchen

Un tânăr serviabil, rezervat și fan al jocurilor video de război, astfel este prezentat de vecini autorul atacului de vineri seară de la un centru comercial din Munchen, despre care AFP relatase sâmbătă că se numește David Ali Sonboly, un tânăr germano-iranian în vârstă de 18 ani.

Pentru vecinii săi, aflați încă în stare de șoc, nimic nu prevestea actul nebunesc comis vineri de tânăr, care a ucis nouă persoane la Munchen, după care s-a sinucis. Sonboly trăia împreună cu familia într-un imobil de locuințe sociale modern și discret, în inima unui cartier (Maxvorstadt) mai degrabă prosper din capitala Bavariei, nu departe de centrul orașului.

"Nu l-am văzut niciodată furios, n-am auzit să fi avut vreodată probleme cu poliția sau cu vecinii", povestește o femeie de origine macedoneană care locuiește în clădire. Autorul atacului locuia cu părinții și cu fratele mai mic într-un apartament cu trei camere și frecventa școala din cartier, spune femeia. "Era foarte amabil, serviabil. Râdea ca orice om normal (...) Ceva s-a întâmplat în creierul lui", adaugă ea.

Părinții tânărului sunt amândoi de origine iraniană, tatăl este șofer de taxi, iar mama, angajată la lanțul de magazine Karstadt.

"Îmi pare sincer rău pentru familie, chiar și pentru băiat (...) Oamenii spun că a comis atacul pentru că este musulman, însă asta nu are nimic de-a face cu religia musulmană", spune femeia. O altă vecină confirmă: familia nu era "deosebit de religioasă".

Șapte cetățeni străini, printre cei uciși

Șapte cetățeni străini - trei kosovari, trei turci și un grec - se numără printre cele nouă persoane ucise de tânărul germano-iranian în vârstă de 18 ani care a semănat moarte într-un centru comercial din Munchen, capitala landului Bavaria (sudul Germaniei), au anunțat sâmbătă autoritățile din țările afectate, informează AFP.

De asemenea, bilanțul persoanelor rănite a crescut la 35. În acest număr al răniților sunt incluse și persoanele care au avut de suferit când panica s-a instalat în centrul orașului după atacul de la centrul comercial Olympia, a declarat un purtător de cuvânt.

Tânărul germano-iranian care a comis atacul era un cititor avid de cărți și articole privind crimele în masă, inclusiv despre atacurile din Norvegia, care au fost comise cu exact cinci ani în urmă, a informat poliția.

Majoritatea celor nouă persoane care și-au pierdut viața în atacul de vineri erau adolescenți din familii de imigranți turce și kosovare.

Potrivit relatărilor martorilor și unei înregistrări realizate cu un smartphone în timpul atacului, autorul ar fi nutrit resentimente față de străini, deși era la rândul său fiul născut în Germania al unor solicitanți de azil iranieni.

Poliția relatează că atacatorul, înarmat cu un pistol semiautomat dobândit ilegal, a încercat să atragă persoane la un McDonald’s promițând pe Facebook mese gratuite.

Anchetatorii încearcă încă să stabilească motivația atacatorului, dar procurorii și ministrul de interne Thomas de Maiziere au spus că adolescentul a fost tratat pentru depresie și că este posibil să fi fost intimidat de alți tineri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4398 secunde