Bogdan Aurescu a fost eliberat, la cerere, din funcția de consilier prezidențial. El va pleca la Curtea Internațională de Justiție

169
Bogdan Aurescu a fost eliberat, la cerere, din funcția de consilier prezidențial. El va pleca la Curtea Internațională de Justiție - hepta6548964-1706624308.jpg

Articole de la același autor

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, decretul prin care Bogdan Aurescu este eliberat, la cerere, din funcția de consilier prezidențial pentru politică externă. În 9 noiembrie 2023, Adunarea Generală și Consiliul de Securitate ale Organizației Națiunilor Unite l-au ales Bogdan Aurescu în calitate de Judecător al Curții Internaționale de Justiție a Organizației Națiunilor Unite, pentru un mandat care începe la data de 6 februarie 2024.


Bogdan Aurescu va depune în 6 februarie jurământul pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție, din Haga, cea mai importantă instanță a ONU, preluându-și astfel mandatul. CIJ desenează harta politică a lumii soluționând conflicte complicate între state, așa cum s-a întâmplat și în februarie 2009, în urma cu exact 15 ani, când tot Aurescu, pe atunci Agentul (reprezentantul) României în fața CIJ a câștigat 9.700 km2 de platou continental și zonă economică exclusivă pentru România - unica extindere de drepturi suverane și jurisdicție suverană ale Românei după Marea Unire. Bogdan Aurescu este primul român care îndeplineşte această funcţie. În sistemul ONU, poziția de judecător la Curtea Internațională de Justiție este echivalentă cu cea a secretarului general adjunct ONU.


Bogdan Aurescu este profesor universitar în cadrul Departamentului de Drept Public al Facultății de Drept – Universitatea din București, unde predă Drept Internațional Public, Organizații și Relații Internaționale, Jurisdicții Internaționale (a predat, de-a lungul carierei academice și Drept Diplomatic și Consular și Dreptul Internațional al Protecției Minorităților și alte discipline).






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.1253 secunde