Boris Tadic: Serbia nu va accepta condiții imposibile pentru aderarea sa la UE

612
Boris Tadic: Serbia nu va accepta condiții imposibile pentru aderarea sa la UE - boristadic-1330523289.jpg
Președintele sârb Boris Tadic a declarat că aderarea țării sale la Uniunea Europeană este un proces complex, în care fiecare stat membru al UE poate impune propriile condiții, însă a subliniat că Serbia nu va accepta condiții imposibile și nu va renunța la principiile sale, informează miercuri Tanjug.

Dacă nu vom defini liniile roșii, nimeni nu ne va lua în serios, a afirmat Boris Tadic pentru RTS, adăugând că acest lucru se aplică și problemei 'minorității vlahe'.

'În cazul în care Serbia ar da dovadă de slăbiciune și ar fi de acord cu șantajul, pentru ei nu ar exista nicio limită. Este important să rămânem fermi la principiile noastre', a spus președintele sârb.

Centrul problemei 'minorității vlahe' constă în faptul că România se așteaptă ca 'vlahii' care locuiesc în Serbia să se declare membri ai minorității române, însă unii 'vlahi' se opun acestui lucru, a susținut președintele Tadic.

'Noi înțelegem poziția României. Cu toate acestea, nu putem renunța la principiile noastre', a declarat Tadic, subliniind că unul dintre aceste principii este respectarea convențiilor internaționale privind drepturile omului, conform cărora fiecare cetățean din Serbia are dreptul să se declare în mod liber.

Întrebat care ar fi următorul pas al Belgradului în cazul în care șefii de stat și guvern ai UE ar aproba recomandarea cu privire la statutul de candidat al Serbiei la viitorul summit din 1-2 martie, Tadic a declarat că țara sa merită să primească o dată pentru începerea negocierilor de aderare și că problema Kosovo este singurul obstacol.

'Mă aștept să primim data pentru începerea negocierilor de aderare în viitorul apropiat. În cazul în care Consiliul UE confirmă recomandarea, ar trebui să acționăm imediat pentru primirea datei de începere a negocierilor de aderare, iar acesta este un obiectiv realizabil', a mai afirmat Boris Tadic.

Șeful statului sârb a reiterat că nu dorește să facă estimări cu privire la rezultatul reuniunii programate pentru 1-2 martie.'Treaba mea este să lucrez la asta și nu să fac estimări. Voi fi în contact cu oficiali UE de rang înalt în zilele următoare. Ar exista o șansă să sărbătorim statutul de candidat, însă după ce totul se va încheia', a concluzionat Tadic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0895 secunde