România, sub tirul criticilor UE. De ce a blocat Bucureștiul drumul Serbiei spre UE

239
România, sub tirul criticilor UE. De ce a blocat Bucureștiul drumul Serbiei spre UE - basescu91028400-1330499900.jpg
Ministrul german de externe Guido Westerwelle a criticat atitudinea României de a bloca luarea unei decizii finale privind acordarea statutului de țară candidată Serbiei. Și ministrul suedez de externe a criticat voalat strategia României. Poziția Bucureștiului e una fermă: dorim garanții privind drepturile minorității române din Serbia.


Berlinul și-a exprimat nemulțumirea privind atitudinea României, care a blocat, marți, la reuniunea miniștrilor de externe din UE, luarea unei decizii finale privind acordarea statutului de țară candidată Serbiei. O decizie finală va fi luată la reuniunea șefilor de state și de guverne de la sfârșitul săptămânii.

"Din punctul de vedere al Germaniei ar fi fost corect și adecvat să se ia astăzi (marți - n.r.) o decizie finală" privind acordarea statutului de țară candidată Serbiei, a declarat ministrul de externe, potrivit NewsIn. "S-a ajuns doar la o recomandare, pentru că România nu a fost pregătită să-și dea acordul astăzi. Regret acest lucru. Are de-a face cu rațiuni de politică internă a delegației române", a mai spus Guido Westerwelle, citat de Tagesspiegel.

În opinia sa, o astfel de abordare nu-și avea locul la Bruxelles. "După părerea noastră nu este spiritul european corect în care trebuie luate asemenea decizii", a mai precizat șeful diplomației germane.

Presa germană notează că diplomații europeni au fost surprinși de poziția României, care nu a pus pe tapet problema minorităților în discuțiile de până acum. La Bruxelles s-a lăsat impresia că ministrul român de externe "a acționat la indicațiile președintelui Băsescu", notează Frankfurter Allgemeine Zeitung.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5368 secunde