Bulgarii sunt chemați la vot. Vor decide soarta industriei nucleare

175
Bulgarii sunt chemați la vot. Vor decide soarta industriei nucleare - bulgariacentralanucleara-1359121376.jpg
Aproape 6,95 milioane de bulgari sunt așteptați la urne duminică pentru a se pronunța cu privire la oportunitatea construirii unei noi centrale nucleare. Alegătorii vor fi chemați să răspundă la întrebarea: "Sunteți de acord ca Bulgaria să își dezvolte industria nucleară prin construirea unei noi centrale nucleare?"


Potrivit unei corespondențe Agerpres, scrutinul este organizat la inițiativa Partidului Socialist Bulgar, care a reușit să strângă peste 500.000 de semnături într-o petiție de susținere a proiectului pentru o centrală nucleară în orașul Belene, după ce în anul 2012 gu-vernul de centru-dreapta al premie-rului Boiko Borisov anunțase că renunță definitiv la acesta din cauza lipsei de finanțare.

Acesta va fi primul referendum național în istoria postcomunistă a Bulgariei și doar al patrulea în întreaga istorie a țării. Ultimul refe-rendum a fost organizat în anul 1971 de dictatorul comunist Todor Jivkov care i-a întrebat pe alegători dacă sunt de acord cu Constituția propusă de el însuși. Prezența la urne atunci a ajuns la 99.7%, iar 99.66% au votat în favoarea proiectului propus de autorități.

Proiectul Belene există de aproa-pe 32 de ani, iar potrivit datelor oficiale, Bulgaria a îngropat acolo cel puțin 1,5 miliarde de euro. Primul beton a fost turnat în anul 1987, dar în anul 1990 activiștii ecologiști au organizat proteste împotriva proiectului astfel că, un an mai târziu, guvernul a fost nevoit să renunțe la el.

Ideea de reluare a proiectului a fost lansată de guvernul premierului Simeon Saxa Coburg-Gotha în anul 2002, când Bulgaria a fost obligată să închidă două dintre reactoarele centralei de la Kozlodui. Decizia inițială a fost să fie instalat reactorul produs la începutul anilor ’90, se considera pe atunci că investiția se va ridica la doar 1,2 miliarde de dolari, care se vor adăuga celor 1,8 miliarde investite deja în proiect în anii 80 și 90. Până la urmă s-a dovedit că tehnologia din 1990 este deja depășită pentru standardele europene și s-a decis ca la Belene să fie amplasate două reactoare noi.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3926 secunde