Concurs Candidaturi noi pe bani vechi

660

Articole de la același autor

Mai sunt aproape trei săptămâni până la alegerile locale, iar pretendenții la diverse fotolii în administrația locală și județeană își joacă și ultimele cărți.
Nu știu cum să epateze și, mai ales, cum să-și pună în inferioritate adversarii politici. Își scot la înaintare familiile, apar în mijlocul mulțimii alături de propriii prunci pentru a sensibiliza poporul și iau ochii, sufletul și votul alegătorilor de rând cu zâmbete largi, vorbe frumoase și promisiuni mărețe.

Mulți dintre ei au fost și sunt încă în sistem, iar una dintre coordonatele care îi definesc în momentul în care acced în funcții sunt declarațiile de avere…
Legea îi obligă pe aleșii noștri să își depună aceste declarații cel puțin la început și la sfârșit de mandat. Dacă cele din 2004 pot fi analizate pe pagina web a Consiliului Județean Constanța, pentru finalul mandatului, aleșii se pare că încă socotesc, din moment ce nu și-a depus încă niciunul dintre ei blestematele de "dări de seamă". Cu toate că, pentru alegători, ar fi indicii importante care ar putea influența și ar trebui să influențeze hotărârea de a-i realege sau nu.

Nicușor "joacă" în SUA
În calitatea sa de președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu și-a depus prima declarație de avere la sfârșitul anului 2004. Și iată și ce bunuri figurau în ea: 3.698,8 metri pătrați de teren intravilan în valoare de 16.700.000 lei, două apartamente și o casă, trei autoturisme și o șalupă.
La debutul său în fruntea consiliului județean, Nicușor Constantinescu mai figura cu certificate de trezorerie în valoare de 3.385.000.000 lei vechi, un alt depozit de 25.700 euro, un cont în lei de 630.000.000 lei, acestea în România, și un depozit de 950.000 dolari în SUA.
La capitolul creanțe, înregistra suma de 200.000 de euro.
Ar mai fi de adăugat că Nicușor Constantinescu era acționar, la vremea aceea, la două societăți comerciale și mai declarase suma de 200.000 de euro, cash, încasată din vânzarea unor părți sociale de la o societate comercială.
Constantinescu și-a depus ultima declarație de avere la sfârșitul anului 2005. Noutatea în această ultimă declarație constă în faptul că președintele CJC figurează de această dată ca acționar la vreo 10 societăți comerciale în loc de două, ca la începutul mandatului.
Urmează să vedem cum stau lucrurile și după patru ani de man-dat în fruntea consiliului județean.

Toate-s vechi
Luați în ordine, ceilalți consilieri județeni și-au depus și ei, așa cum era firesc, la începutul mandatului, declarațiile de avere.
Cornelia Bereș, de fel din Medgidia, candidează la același fotoliu pe care l-a ocupat timp de patru ani, cel de consilier județean. În afară de lanțuri, inele și alte bijuterii, a căror valoare nu putea fi estimată, și o casă în localitatea de domiciliu nu avea altceva menționat în declarația de avere din 2004 și în ultima din 2005. De atunci, consiliera nu a mai catadicsit să își mai depună nicio declarație.
Cristian Darie, cel care i-a luat locul lui Petre Stancă în fruntea consiliului județean, a intrat în administrație nu tocmai cu mâna goală. În 2004, el avea
niște terenuri în intravilanul Constanței și la Bușteni, două apartamente în București și unul în Constanța, un autoturism Suzuki, o rulotă, două șalupe de agrement, creanțe de 450.000 euro și era asociat sau acționar la 4 societăți comerciale. Ultima declarație depusă de Darie datează de la începutul lui 2007. În 2006, Darie a beneficiat de o donație în valoare de 113.500 euro.

Liniște și pace și la "opoziție"
Nici liberalii și nici democrații nu au fost mai harnici la acest capitol. Singura diferență față de social-democrați constă în faptul că aceștia nu au impresionat nicicum prin declarațiile lor.
Per ansamblu, situația se prezintă cam așa: în 2005, cu excepția social-democraților Mărcuș Ioan și Stan Linica și a liberalilor Irina Covacef, Victor Manea și Vasile Mihalache, consilierii au continuat să își facă publice veniturile.
În 2006, însă, doar Petre Stancă și Mărcuș Ioan și-au mai depus declarațiile de avere. Nici în 2007 nu s-au prea înghesuit aleșii județeni să-și numere banii, exceptându-i pe peremistul Radu Comănici, democratul Gabriel Iordache și social-democrații Cristian Darie și Ion Dumitrache.
Acum, însă, toți ar cam trebui să tragă linie și, în numele transparenței, să ne spună și cu ce ies din afacerea de patru ani. Asta cu atât mai mult cu cât cei mai mulți dintre ei se regăsesc și pe listele pentru alegerile din iunie, tot pe locuri eligibile.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9989 secunde