Concurs Comunitățile etnice, față în față cu "jocul de-a imaginea" din mass-media

1454

Articole de la același autor

Sub egida Anului European al Dialogului Intercultural, săptămâna trecută, la Sinaia, a avut loc masa rotundă cu tema "Reflectăm diversitatea - Mass media și abordarea dialogului intercultural".
Discuțiile au vizat procesul comunicațional dintre comunitățile etnice și presă, reflectarea și valorificarea în mass-media a informațiilor cu și despre minoritățile etnice din țara noastră, dar și identificarea semnificației noțiunii de "dialog intercultural".
Participanții, reprezentanți ai publicațiilor editate de comunitățile etnice, ai societății civile și ai presei centrale, au discutat despre implicarea mass-media în promovarea dialogului intercultural, despre modul de prelucrare și valorificare a informațiilor cu și despre comunitățile etnice, reflectarea identităților etnice în presă, această din urmă temă fiind identificată, uneori, cu un "joc de-a imaginea".
Dacă unii reprezentanți ai minorităților au semnalat probleme, e drept, minore, în procesul comunicațional cu presa, fie la nivel central, fie în presa locală, despre astfel de carențe nu poate fi vorba la Constanța. Serin Gafar reprezentanta Uniunii Democrate Turce din România, și Ghiulșen Ismail, de la Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România, au făcut referire, în intervențiile lor, la comunicarea foarte bună pe care comunitățile etnice o au cu presa constănțeană.
"Dobrogea a fost întotdeauna un model de conviețuire interetnică, inclusiv din punct de vedere comunicațional. La noi nu toleranța a reprezentat elementul definitoriu al relațiilor, ci o comunicare foarte bună, consolidată în timp, a fost cea care ne-a recomandat, întotdeauna, ca etalon al relațiilor interetnice. De mai bine de un an, la Constanța, în cotidianul local "Cuget liber" există o pagină săptămânală dedicată comunităților etnice ceea ce este încă o dovadă că la noi, în Dobrogea, minoritățile etnice reprezintă un domeniu de interes pentru presa locală și mai ales faptul că suntem parteneri cu drepturi egale într-un proces comunicațional compex", a menționat Serin Gafar, președinta comisiei de cultură a UDTR.
La finalul celor trei zile de dezbateri, participanții au propus, printre altele, editarea unei reviste în paginile căreia să se regăsească toate minoritățile etnice din România. Revista va fi editată în limbile română și engleză.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.0266 secunde