"Casa Verde" se ofilește, casa din paie înflorește!

1496

Articole de la același autor

Tristețe mare printre milioanele de români sărmani cu case de vacanță. După ce s-au prins guvernanții că programul "Casa Verde" ar fi fost abuzat prea "pe față" și că zecile de vile de protocol acoperite cu panouri solare ar fi bătut la ochi, programul a fost amânat pe termen nedeterminat.
Bugetul inițial de 520 milioane lei (de 2,3 ori mai mare decât bugetul programului Rabla) nu a fost aprobat și, în plus, au apărut oarece probleme la lista cu producătorii și furnizorii de echipamente ecologice. Se înscriseseră probabil și niște firme serioase din China, care ofereau copii fidele de panouri solare nemțești, la jumătate de preț.
Celor care se vedeau deja cu turbina eoliană în curte nu ne rămâne decât să le urăm "Fă-ți-o singur!". Nu turbina, ci casa verde.
Constructorii se jură că e doar cu 20% mai scumpă față de o casă normală, dar că facturile la întreținere vor fi cu 50% mai mici. Adică tre’ să cheltui bani, ca să faci bani.
Îmbucurător este că nici măcar nu trebuie să îți bați capul cu aspectele tehnice ale casei verzi. Water management, circuitul apei în natura semi-vie din casă, izolația variabilă, utilizarea la maximum a luminii naturale, expunerea la soare pe timp de iarnă care se transformă în expunerea la umbră pe timp de vară… cui îi pasă?
Dacă te-ai decis să îți faci casă verde și îți lipsește răbdarea de a aștepta restartul programului guvernamental cu același nume, atunci trebuie să pregătești în jur de 600 euro pentru fiecare metru pătrat, preț în care sunt incluse și finisajele. Comparativ, prețul unei case "clasice" ar fi de circa 500 euro/metru pătrat.
Și dacă vrei să trăiești ca porcușorul din poveste, atunci fă-ți casă din paie! Și asta nu este o glumă. O casă cu pereți din paie costă cel mult 20.000 euro, dacă proprietarul are pretenții de om cu stare și își pune termopane. Un balot de paie nu costă nici măcar un euro. Costă mai mult doar structura metalică de rezistență, fundația normală din beton și lemnăria.
Constructorii consideră casa din paie o adevărată soluție de criză pentru piața de profil. Pentru doi baloți poți să iei lejer credit de la bancă. Pentru două tone de marmură italiană… mai greu. Mai complicat cred că este să o folosești drept garanție imobiliară. "Știți, dacă ia foc… e de fapt un foc de paie! Nimic serios! Cutremur? Paiul se îndoaie, nu se rupe! Garantat!".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7847 secunde