Ce a spus Rafila după ce Pfizer a dat în judecată statul român

500
Ce a spus Rafila după ce Pfizer a dat în judecată statul român - 010000000aff0242e4c308db2ecadc99-1705673284.jpg
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a vorbit vineri, despre procesul comercial intentat de Pfizer statului român, prin care compania vrea să ne oblige să cumpărăm cele 28 de milioane de doze de vaccin anti-COVID care au fost comandate în timpul pandemiei.


„E un proces comercial care va avea loc la Bruxelles. Noi am fost notificați prin poștă de Pfizer privind chemarea în judecată. La fel s-a întâmplat cu Polonia și Ungaria, care nu au putut sau nu au vrut să semneze amendamentele făcute de companie și Comisia Europeană.


Noi nu aveam baza legală să putem să plătim o despăgubire de 50% din valoarea vaccinurilor, plus achiziția obligatorie a unei alte cantități. Deci nu puteam plăti pentru ceva care nu urma să primim.


Evident, am informat periodic Guvernul asupra acestor negocieri. La un moment dat, negocierile s-au blocat în sensul că nici noi n-am putut să semnăm amendamentul și atunci, evident, există acest litigiu comercial.
Vom prezenta argumentele noastre în fața instanței. Până atunci, trebuie să găsim o firmă de avocatură care să ne reprezinte la Bruxelles. Cred că acest lucru se va întâmpla în scurt timp. Prezentăm o informare extinsă în Guvern privitoare la acest contract și pașii de urmat.


Acest angajament pentru o cantitate enormă de vaccin luat la jumătatea lui 2021 pentru 39 de milioane de doze pentru 2022 și 2023 ne-a pus în această situație. Noi ne-am străduit să vindem o parte din doze, am vândut 7,5 milioane de doze în valoare de circa 150 de milioane de euro. Ulterior, pe măsură ce interesul pentru vaccinare a scăzut, n-am mai reușit nici măcar să donăm, așa că suntem în această situație.
Angajarea României într-o astfel de situație a fost făcută prin decizii ale Guvernului care a gestionat situația în 2021”, a declarat Alexandru Rafila, pentru B1 TV.


Acesta a precizat că România nu a primit cele 28 de milioane de doze pentru care nici nu a dat banii și, oricum, n-aveam ce să facem cu ele. Ministrul a susținut apoi că nu vrea să speculeze pe marginea acestui proces, dar „trebuie să avem răbdare, că lucrurile acestea vor dura cu siguranță”.


Întrebat cine se face vinovat de această situație, Alexandru Rafila a răspuns: „Nu vreau să fac astfel de aprecieri, știți bine că e o urmărire penală începută de DNA împotriva unor foști demnitari, așa că lăsăm ancheta să se deruleze”.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4955 secunde