Se vor rezolva problemele din sănătate după deblocarea posturilor? "Un medic nu poate da cu mopul!"

2116

Articole de la același autor

Toate spitalele duc lipsă de doctori, asistente medicale, infirmiere, iar situația nu stă altfel nici la Constanța. Cu toate că, în urmă cu aproximativ cinci ani, salariile medicilor au crescut considerabil, în prezent, tot este nevoie de specialiști, pe toate secțiile, la absolut toate unitățile sanitare. Din păcate, deficitul de personal medical s-a accentuat foarte mult în ultimul an, pentru că, în primăvara 2023, Guvernul a blocat concursurile pentru posturile publice, iar angajările se puteau face numai prin memorandum, pentru fiecare domeniu în parte.

Partea proastă este că, din cauza lipsei medicilor și asistentelor, angajații actuali sunt supraaglomerați, iar cei care au de suferit sunt numai bieții bolnavi, care nu primesc atenția și îngrijirea medicală cuvenită. Pentru a veni în sprijinul pacienților, dar și al spitalelor, Guvernul a aprobat, în cursul acestei săptămâni, deblocarea angajărilor pentru 7.603 posturi în domeniul sănătății și al asistenței sociale, în contextul în care angajările erau blocate de Executiv de anul trecut. Sindicatele spun, însă, că deblocarea respectivelor posturi reprezintă numai un prim pas și rezolvă problema doar pe jumătate, în contextul în care deficitul de personal este încă o dată pe atât.

Cu toate acestea, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, le-a cerut managerilor de spitale ca aceste posturi să fie scoase la concurs cât mai rapid. El mai spune că Executivul urmează să mai ia în discuție, pe parcursul acestui an, deblocarea de posturi în sănătate, în funcție de necesar. De asemenea, în spitalele unde se vacantează locuri începând cu luna aceasta, posturile vor putea fi scoase direct la concurs, fără aprobarea unui memorandum.

Iată cum stau lucrurile la malul mării! La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, cea mai mare unitate sanitară din Dobrogea, se aşteaptă cu nerăbdare publicarea acestei ordonanţe cu deblocarea posturilor în Monitorul Oficial, pentru a se vedea dacă se pot raporta la memorandumul trimis către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației sau la ce altceva se pot raporta. Potrivit directorului SCJU, ec. Ionuţ Cornel Ionescu, s-au cerut 291 de posturi la Ministerul Dezvoltării. „Aici vorbim de 81 de medici, 90 de asistente, 10 registratori, infirmiere, îngrijitoare, brancardieri, personal TESA, auxiliar. Este nevoie de personal pe toate secţiile spitalului, nu doar pe unele dintre ele. Cel mai mare deficit se înregistrează, totuşi, pe secţiile Medicală, Pediatrie, ORL. Toate secţiile sunt deficitare, dar, da, este o veste îmbucurătoare pentru noi că s-au deblocat aceste posturi şi s-a ţinut cont de solicitările noastre”, a declarat managerul pentru „Cuget Liber”.

„Avem nevoie de angajaţi pe toate sectoarele”

Directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Palazu Mare, dr. Ariadna Petronela Fildan, spune că deocamdată nu au nimic clar, nu ştiu câte posturi vor fi deblocate în fiecare spital în parte. „Din păcate, dacă se confirmă ceea ce se aude, că doar 50% din posturi vor fi deblocate la asistente şi 30% la celelalte categorii de personal, nu este, nicidecum, suficient. Avem nevoie de angajaţi pe toate sectoarele, pentru că, de exemplu, degeaba avem medic, pentru că el nu poate da cu mopul, acest lucru fiind făcut de îngrijitoare. La fel se întâmplă şi cu infirmierele, care să schimbe pacienţii, să distribuie masa etc. În ceea ce ne priveşte, noi am solicitat minimum 25 de posturi, cu care putem funcţiona”, a explicat cadrul medical.

Potrivit directorului Spitalului Orășenesc Hârșova, Andrei Badiu, această deblocare este binevenită, doar că, la fel ca și la alte spitale orășenești din țară, ea nu prezintă interes pentru medici, care caută să își desfășoare activitatea în orașele mari și centrele universitare. „Noi sperăm, totuşi, să angajăm măcar câţiva medici cardiologi, neurologi şi pediatri”, a precizat managerul.

Directorul Spitalului Municipal Mangalia, ec. Alina Dan, a adăugat că deblocările anunțate de ministrul Alexandru Rafila se referă la memorandumul inițiat în anul 2023. „Anul trecut, Spitalul Municipal Mangalia a solicitat deblocarea a cinci posturi. De atunci s-au mai înregistrat vacantări de posturi, astfel încât, în prezent, numărul posturilor necesare care ar fi deblocate se ridică la 16, asistenți medicali, infirmiere, îngrijitoare, dar și personal TESA (electrician, zidar, magaziner etc)”, a subliniat aceasta.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5656 secunde